Različni motivi

V zadnjih treh letih umorjeni trije policisti

G.G.
29. 6. 2016, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poklic policista spada med bolj tvegane službe. V skrajnih primerih so policisti tarča napadov, ki se lahko končajo s hudimi posledicami, tudi s smrtjo. V zadnjih letih je bilo v Sloveniji kar nekaj napadov na policiste.

Bralec Ernest
V policijski avto se je namerno zaletel 44-letni Samo Tadin.

Danes je Slovenijo pretresla novica o napadu na policista v Brežicah, prav včeraj pa smo dobili sodni epilog v primeru umora policista na Ižanski cesti. Višje sodišče je zavrnilo pritožbo zagovornika Sama Tadina, ki se je lani poleti načrtno zaletel v policijski avto in ubil policista. Sodišče je ocenilo, da je 30-letna zaporna kazen pravična. Tadin je julija lani poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče, drugi pa je bil lažje poškodovan. Po mnenju tožilstva je bil motiv za dejanje maščevanje za večkratno posredovanje policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico.

STA
Petrovčič je streljal v stanju neprištevnosti.

Leto prej, natančneje 22. avgusta leta 2014, je usodni incident povzročil nekdanji vojak Dušan Petrovčič. Ko sta ga v Litiji med rednim nadzorom prometa ustavila policista, je potegnil pištolo in sprožil. 39-letnega policista Damijana Kukovića je ustrelil v glavo – čez tri dni je umrl v bolnišnici, njegovega kolega pa ni uspel ustreliti, saj mu je »zaribala« pištola. Petrovčiča so hitro ujeli in ocenili, da zaradi paranoidne shizofrenije ni mogel razumeti pomena svojega dejanja. S tem se je izognil 15-letni zaporni kazni in pristal na varovanem oddelku psihiatrične klinike, kjer bo največ pet let.

Aprila 2014 je »znorel« tudi 47-letni električar Robert McClain. Mariborski prometni policist je na avtobusnem postajališču ustavil avto, ki ni imel prižganih luči. Ko je McClain moral še pihati in je tudi napihal krepko čez dovoljeno mejo, je izgubil nadzor nad sabo. Najprej je napadel policista s pestmi, nato pa ga še večkrat zabodel z nožem. Policistu je uspelo pobegniti in jo na srečo odnesti le z lažjimi poškodobami. Električarja so obsodila na desetletno zaporno kazen.