Zdravniška napaka?

14-letna Monika je skoraj umrla, ker zdravniki niso upoštevali mame Bernarde

R.T.
16. 5. 2016, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

14-letna Monika je zdravilo Lamal dobila zaradi slabih rezultatov EEG. Sledila je alergična reakcija in končno sepsa. Bilo je tako hudo, da se je morala Monika znova naučiti hoditi in govoriti.

Facebook
Njeno stanje se izboljšuje, a če ne bi bilo zdravniške napake, ji ne bi bilo treba čez vse to, pravi njena mama.

»Nočem, da bi bilo življenje kateregakoli otroka ogroženo zaradi neustreznega zdravljenja,« je za 24sata povedala mama Bernarda Majnović iz Đurđevaca na Hrvaškem.

Začelo se je z glavoboli

Kot je povedala mama samohranilka, so Moniko lanskega avgusta mučili občasni glavoboli. Na zadnji avgustovski dan so jo poslali v Otroško bolnišnico Srebrnjak, kjer so ji predpisali jemanje zdravila Lamal in ji z EEG posneli spontano električno aktivnost možganov. Glave je niso slikali niti z magnetno resonanco (MRI) niti z računalniško tomografijo (CT). Po dveh tednih, ki ju je preživela v bolnišnici, je še naslednji mesec jemala predpisano zdravilo. Na telesu so se ji začeli pojavljati izpuščaji, zato jo je mama odpeljala v zdravstveni dom v Đurđevcu, a tamkajšnji zdravniki niso bili mnenja, da je izpuščaje povzročilo zdravilo, čeprav mama pravi, da je opozorilo o takšni reakciji v navodilih za uporabo. Monika je tako dobila injekcijo proti alergijam.

Monika je bila vezana na posteljo, priklopljena na aparate, mati pa je trpela – temu pa bi se bilo mogoče izogniti, če hčerki le ne bi predpisali, kar so ji, meni Bernarda. 

Vendar pa se ji je stanje čez vikend občutno poslabšalo. Obraz ji je začel otekati, izpuščaji pa so se ji razširili po celotnem telesu. 21. oktobra so jo tako sprejeli na oddelku za pediatrijo koprivniške splošne bolnišnice. Z jemanjem Lamala je prenehala 17. oktobra.

Njeno življenje je viselo na nitki

»Še danes ne vem, zakaj so jo dali v skupno s sobo in ne v samsko, čeprav je bilo takoj jasno, da je njen imunski sistem načet in da ima sepso. Njeno življenje je viselo na nitki, zato so jo nemudoma prepeljali v zagrebško bolnišnico Fran Mihaljević. Tam so mi povedali, da ima le minimalne možnosti za preživetje,« je povedala mama, ki je ves čas trdila, da je za reakcijo strahotne oblike kriv Lamal.

Deklica je v umetni komi na srečo prestala najhujšo krizo. Prepeljali so jo nazaj v Srebrnjak, od tam v domačo oskrbo. A le za pet dni. Spet je morala v Zagreb, kjer je bil hospitalizirana od 2. do 18. decembra, od tam pa so jo znova premestili v Srebrnjak, kjer je ostala do konca leta. Obupana mati je iskala še druga zdravniška mnenja. Nekateri zdravniki so ji tako potrdili, da bi resnični krivec lahko bilo omenjeno zdravilo.

Njeno stanje se izboljšuje

Monika je bila vezana na posteljo, priklopljena na aparate, mati pa je trpela – temu pa bi se bilo mogoče izogniti, če hčerki le ne bi predpisali, kar so ji, meni Bernarda. Nekoč odlična športnica se je spet morala naučiti hoditi, sedeti in govoriti. Njeno stanje se izboljšuje, a če ne bi bilo zdravniške napake, ji ne bi bilo treba čez vse to, pravi njena mama.