Otok Krk

Zaradi suma legionele zaprli štiri hotele

M.K./STA
16. 5. 2016, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Baški na otoku Krku so zaradi suma legionele zaprli štiri hotele podjetja Valamar. Inšpektorji in epidemiologi pregledujejo vodo, vodovodne inštalacije, bazene in klimatske naprave.

Zaprli so hotele Corinthia (na sliki), Zvonimir, Atrium in Adria v Baški.

Kot je potrdila Lovorka Nemet Strčić iz krške podružnice zavoda za javno zdravstvo primorsko-goranske županije. Strokovnjaki zavoda opravljajo ustrezne analize v hotelih, ki bodo zaprti do nadaljnjega.

Ali gre dejansko za legionelo, bodo lahko povedali po koncu analize v hotelskih objektih. Inšpektorji in epidemiologi pregledujejo vodo, vodovodne inštalacije, bazene in klimatske naprave.

Bakterija legionela povzroča legionarsko bolezen, ki lahko pripelje do pljučnice, posledično v nekaterih primerih tudi do smrti.

Nemet Strčićeva je še dejala, da sumijo na legionelo pri enem od bivših gostov Valamarjevih hotelov. Zaradi suma so sprejeli stroge ukrepe, da bi ugotovili, ali in na katerih mestih se je pojavila legionela. Zaradi tega so zaprli hotele Corinthia, Zvonimir, Atrium in Adria v Baški.

Hrvaška televizija je poročala, da je informacijo o domnevni okužbi enega bivših gostov z legionelo posredoval evropski center za spremljanje legionarske bolezni.