Razmere v zdravstvu

Bolnike z rakom bodo pošiljali kar v tujino

M.K.
16. 5. 2016, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bolniki z rakom prostate v ljubljanskem UKC čakajo na operacijo po deset mesecev. Njihovi zdravniki razmišljajo celo o pošiljanju na zdravljenje v tujino, če se razmere v kratkem ne bodo izboljšale.

Arhiv
(fotografija je simbolična).

Zaradi te bolezni vsako leto umre 400 bolnikov.

Pred bolniki z rakom prostate v UKC Ljubljana je mučnih deset mesecev čakanja na operacijo. Če v kratkem ne bodo dosegli premika na bolje, bo treba bolnike pošiljati v tujino, je razmere opisal predstojnik kliničnega oddelka za urologijo asist. Bojan Štrus.

Notranje organizacijski problem

Kot je za Svet24.si povedal v. d. generalnega direktorja ZZZS Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin, "zavod zdravljenja rakavih bolnikov krije 100 odstotno in ti bolniki bi lahko bili operirani v Sloveniji." Po njegovem mnenju, "gre za notranje organizacijski problem Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana oziroma slovenskega zdravstva" zato pričakuje, da ga bodo pristojni rešili v korist bolnikov takoj, oziroma v najkrajšem času.

V Društvu uroloških bolnikov Slovenije pričakujejo, da bodo, če ne znajo v največji bolnišnici bolje poskrbeti za ljudi na čakalnih seznamih, čim prej ukrepali na ministrstvu za zdravje.

Glavna ovira je pomanjkanje prostih operacijskih dvoran, v katerih bi lahko opravili dodatne posege, manjka pa tudi sob Za intenzivno nego z vso opremo in zaposlenim, v katerih bi poskrbeli za bolnike po operacijah.