Primer Tetra

Zaradi vdora je zoper Dejana Orniga vložen obdolžilni predlog

G.G./STA
16. 5. 2016, 08.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljansko tožilstvo je zoper Dejana Orniga podalo obtožni predlog zaradi vdora v operacijski sistem policije Tetra, poroča današnji Dnevnik. Očitajo mu še ponarejanje in neupravičeno snemanje.

Arhiv Svet24
Dejan Ornig je razkril luknje v komunikacijskem sistemu Tetra.

Dejan Ornig je javnosti postal znan leta 2013, ko je opozoril na pomanjkljivosti v policijskem komunikacijskem omrežju Tetra. A po prepričanju policije je vanj tudi vdrl, zato so julija lani zoper njega vložili tri ovadbe zaradi napada na informacijski sistem, ponarejanja listin in izdajanja za uradno osebo.

Ljubljansko tožilstvo je zdaj zoper Orniga spisalo obtožni predlog zaradi napada na informacijski sistem v sostorilstvu, bremenijo ga še ponarejanja listin in neupravičenega zvočnega snemanja. Policisti so namreč med hišno preiskavo na domu Orniga leta 2013 našli lažno kriminalistično značko in posnetek, na katerem je Ornigov nekdanji nadrejeni, ki ga je mladenič skrivoma posnel, da bi dokazoval mobing na delovnem mestu.

Kot piše Dnenik, je tožilstvo hkrati z obtožnim predlogom na sodišče poslalo tudi predlog za izdajo kaznovalnega naloga. Gre za skrajšan kazenski postopek, namenjen manjšim kaznivim dejanjem, po katerem lahko sodišče obtoženemu izreče (milo) kazen neposredno in brez sojenja. V tovrstnih primerih gre največkrat za nizke pogojne, alternativne ali nizke denarne kazni. Če se obtoženi s kaznijo ne strinja, se lahko nanjo pritoži, nato pa sledi klasično sojenje.

V tožilstvu niso želeli razkriti, kakšno kazen predlagajo za Orniga in njegovega domnevnega pomočnika, Ornigov odvetnik Janez Stušek pa je za Dnevnik dejal, da obtožnega predloga niti on niti stranka še nista prejela, zato težko kar koli komentirata. Da obtožni predlog do njiju še ni prispel, niti ne čudi, saj morajo na okrajnem sodišču opraviti tako imenovani preizkus obtožnega predloga, po katerem ta postane pravnomočen, pojasnjuje Dnevnik in dodaja, da so na sodišču pojasnili, da je tožilstvo v začetku tega meseca vložilo še spremembo obtožnega predloga.

Ornigova zgodba, ki je opozorila na luknje v pomembnih državnih komunikacijskih omrežjih, se že od začetka vedno bolj zapleta, piše časnik. Ob tem izpostavlja, da je Ornig na njihovo vprašanje, zakaj je imel poleg lažne kriminalistične značke doma tudi policijsko uniformo, dejal, da je šlo le za zbirateljstvo, vendar hkrati dodal, da je v nekem obdobju delal kot tajni policijski sodelavec. Da bi pogodbeno delal zanje, je policija zanikala, Ornig pa je leta 2015 napovedal, da bo podatke, povezane z njegovim delom za policijo, razkril, če bi se mu policisti želeli resno maščevati.

Ornigov odvetnik je sicer za časnik pojasnil, da sta spisala ovadbo, ker je policist, ki je na Ornigovem računalniku našel skrite posnetke njegovega nekdanjega šefa, po njunem mnenju s posnetki neupravičeno seznanil oškodovanca, ki je nato tudi podal predlog za pregon zaradi neupravičenega zvočnega snemanja - to kaznivo dejanje se ne preganja po uradni dolžnosti. Po besedah Stuška naj bi bilo to sporno zlasti zato, ker Ornig svojemu nekdanjemu šefu v ljubljanskem zasebnem varnostnem podjetju očita šikaniranje na delovnem mestu, kar je prav tako kaznivo dejanje.