Iščejo ga

John Banović naj bi Bubija med zadnjimi videl živega

ss
6. 5. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj spet niso dočakali ene od ključnih prič v postopku zoper Radenka Đurđevića, obtoženega uboja Mustafe Rastoderja 19. januarja 2009.

Svet24
Obdolženi Radenko Đurđević

Več kot šest let je že minilo od nasilne smrti Bubija, kot so prijatelji in znanci klicali Rastoderja, njegov krvnik pa še vedno ostaja neznan. Obdolženemu Đurđeviću sicer sodijo že tretjič, primer pa epiloga očitno še ne bo dobil tako kmalu.

Senat ima namreč precej preglavic z eno od prič – Johnom Banovićem, ki so ga v hram pravice že neštetokrat vabili zaman. Njegovo zaslišanje so okrožnemu sodniku Martinu Jančarju ob zadnji razveljavitvi sodbe naložili vrhovni sodniki, preglavice z njegovimi prihodi pa so bile že v prejšnjih postopkih. Banović naj bi sicer Rastoderja med zadnjimi videl živega. Konec marca je sodni vročitelj Banovića našel na nevrološkem oddelku ljubljanskega kliničnega centra, kjer se je znašel zaradi suma možganske kapi. Takrat je sporočil, da se bo sam javil sodišču, ko bo sprejel odpustno dokumentacijo, včeraj pa so ga, kot rečeno, na Tavčarjevi spet pričakovali zaman. Vabilo priči ni bilo izročeno, tako da bo sodni vročitelj spet poskusil srečo. Nadaljevanje bo predvidoma 13. julija.

Tožilka Helena Zobec Dolanc je sicer prepričana, da je uboj, za katerega je predvidena kazen od pet do 15 let zapora, zagrešil Đurđević, ki naj bi se Rastoderju maščeval, ker je njegovo sestro in svojo soprogo Anjo Nikolić vpeljal v svet heroina. Obdolženi, ki se na sodišču brani z molkom, pa je v preiskavi povedal, da se je kritičnega dne nekaj po deseti uri zvečer vrnil iz službe in ob gledanju televizije zaspal na kavču. Zjutraj ga je presenetila novica, da so sosedje Rastoderja našli mrtvega, pokritega z odejo in bundo na krvavem kavču. Vhodna vrata v njegovo stanovanje so bila odprta. Šest nabojev ga je zadelo v prsni koš, eden v levo stegno, iz neposredne bližine pa je strelec že hudo ranjeni žrtvi zadal usodna strela pod brado in v tilnik.