Sporni oglas

Lastnica prodaja zemljišče s cerkvijo vred

M.K./STA
6. 5. 2016, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Škofija iz Siska je ponudila štiri tisoč evrov za manjšo cerkev, ki jo prodaja zasebna lastnica v kraju Gornja Vlahinićka nedaleč od Siska.

Twitter
Cerkev za približno 50 vernikov je bila zgrajena leta 1938, v zasebni lasti pa je od leta 1964.

Lastnica je zavrnila ponudbo cerkve, ker želi prodati sakralni objekt skupaj s staro leseno hišo in hektarjem zemljišča, za kar v oglasu zahteva 50.000 evrov.

Veliko vznemirjenje je v  siško-moslavinski nadškofiji sprožil oglas o prodaji zemljišča, na katerem stoji tudi cerkvica v kraju Gornja Vlahinićka.

Siški škof Vlado Košić je povedal, da jih zanima samo cerkev, ne pa tudi hiša in zemljišče. "Izgradnjo cerkve so plačali naši verniki iz župnije Velika Ludina, vpisana je tudi v cerkvene knjige," je za današnji Jutarnji list povedal Košić.

http://www.index.hr
Lastnica je zemljišče s cerkvijo najprej ponudila v odkup škofiji, kjer so ji odgovorili, da jim ju lahko podari.

Pojasnil je, da so se po posvetovanjih z odvetniki odločili za pritožbo zaradi prodaje, ker so lastniki dovolili uporabo zemljišča za izgradnjo cerkve. Medtem so na Hrvaškem spremenili zakone in je lastnik zemljišča postal tudi lastnik objekta. Tudi lokalni verniki se sprašujejo, kaj bo morebitni novi zasebni lastnik naredil s cerkvijo, v kateri občasno potekajo obredi.

Lastnica trdi, da ima vse potrebne dokumente za nepremičnine, ki jih prodaja, in je dejala, da je prejela več ponudb za nakup zemljišča in objektov, tudi iz tujine. Vztraja pri prodaji celotnega premoženja za najmanj 50.000 evrov.

Cerkev za približno 50 vernikov je bila zgrajena leta 1938, v zasebni lasti pa je od leta 1964. Ob njej je hiša velikosti 100 kvadratnih metrov, ki je tipična za območje Moslavine. Medtem ko je hiša potrebna prenove, da bi bila primerna za bivanje, je cerkev zelo dobro ohranjena in ima novo streho ter sveže prepleskane stene.