Črna kronika

Bi se morala Slovenija zgledovati po Italiji glede kazni za "umore" na cesti?

STA/G.G.
3. 3. 2016, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Italijanski senat je v sredo sprejel zakon, v katerem je povzročitev smrti iz malomarnosti v cestnem prometu opredeljena kot samostojen delikt, za katerega so poslej zagrožene višje kazni - od pet let zapora dalje. Vlada je glasovanje v senatu vezala na zaupnico, da bi bil zakon sprejet brez sprememb. Poslanska zbornica ga je potrdila že prej.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zakon je v veljavo stopil takoj. Najnižja kazen v primeru, da voznik prometno nesrečo, ki terja smrtno žrtev, povzroči pod vplivom alkohola ali mamil, se sedaj v Italiji dviga na pet let zapora. Kazni lahko sežejo vse do 18 let zapora, če na primer voznik povzroči prometno nesrečo s smrtnim izidom in s kraja pobegne.

Kot je v razpravi v senatu poudarila poslanka vladajoče Demokratske stranke Alessia Morani, letno v Italiji v prometnih nesrečah umre 4000 ljudi, 20 odstotkov nesreč pa povzročijo ljudje, ki vozijo pod vplivom alkohola ali mamil. Kot zgled je navedla Veliko Britanijo, kjer se je število smrtonosnih prometnih nesreč po uveljavitvi strožje zakonodaje razpolovilo.

V Sloveniji predvideva kazenski zakonik za prometno nesrečo iz malomarnosti, v kateri umre ena ali več oseb, zaporno kazen do osmih let.