Slovenija

Ni še jasno, kaj bo s terjatvami do Save

STA
3. 3. 2016, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čeprav je vlada konec januarja odločila, da bo terjatve do Save odplačno prenesla z DUTB na SDH ter izpostavila, da instituciji za to "ne potrebujeta dodatnih navodil", še vedno ni jasno, kako se bo to izvršilo. SDH oblikuje finančno konstrukcijo, ki jo mora potrdili njen nadzorni svet, v DUTB pa so priznali, da to ni v duhu njihovih pravil.

STA
SDH je bil v zadnjem obdobju večkrat tarča ostrih kritik zaradi kadrovske politike.

Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh je za današnje Delo pojasnil, da bodo, "če bodo terjatve do Save prenešene na Slovenski državni holding (SDH), že takoj delovali proti osnovnemu duhu novih pravil DUTB". Po njegovih besedah bodo tako pri spoštovanju pravil DUTB morali narediti izjemo, a opozoril, da nikoli ni dobro začeti izvajati predpisa z izjemo.

"Vlada verjetno zadnjih okoliščin ni upoštevala, nekaterih dodatnih tveganj, ki izvirajo iz prenosa, morda ni v celoti ocenila. Zato prenos terjatev na SDH ni optimalna rešitev ne za DUTB ne za slovensko gospodarstvo. Zato smo predlagali alternative, ki so bolj optimalne za DUTB in celotno gospodarstvo," je povedal v pogovoru za časnik.

Bolj optimalno po njegovem je, da terjatve ostanejo na DUTB in da se udejanji načrt finančnega prestrukturiranja Save. "Ta načrt zagotavlja, da država lahko, če želi, obnovi svoj lastniški delež, kot je predviden za strateško pomembna podjetja, lahko tudi že prej v okviru dvostranskega posla med DUTB ter SDH in Kapitalsko družbo," je povzel.

Tudi predsednik uprave SDH Marko Jazbec je priznal, da SDH še nima finančnega načrta, kako bi plačala za terjatve, katerih cena, razen opisne formule, sploh še ni (javno) znana. Povedal je, da mora uprava pripraviti načrt tega nakupa, ki ga mora potrditi nadzorni svet SDH, ki mora delovati neodvisno od volje politikov.

Ministrstvo za finance je sredi februarja izpostavilo, da so "vladni sklepi sprejeti in so v veljavi", a vseeno v zgodbi pustilo priprta vrata, saj so v takratnem sporočilu za javnost zapisali: "Sprememba sklepa vlade je možna, če nastopijo nova dejstva. Ministrstvo za finance ocenjuje dodatna tveganja, vezana na prenos terjatev v postopku prisilne poravnave."

Kot je za Delo glede Save v prisilni poravnavi, ki šteje med pomembno naložbo države zaradi svoje turistične divizije, še pojasnil Balogh, za njeno reševanje tečeta vzporedna postopka: Eden je prestrukturiranje Save, ki že dolgo traja. DUTB, ki je bila prej z upniki Save, zlasti z Gorenjsko banko, v sodnem sporu, je pod novih vodstvom v zadnjih mesecih bistveno spremenila pristop.

O prestrukturiranju Save se deležniki po njegovih besedah strinjajo. "Razlika pa je, da menimo, da morajo spremembe v Savi temeljiti na strokovnem in preglednem pristopu. Uspeli smo vzpostaviti sodelovanje z ostalimi upniki, predvsem novim večjim upnikom (skladom York), ki je kupil več terjatev," je dejal in dodal: "Če bo ta natančno upoštevan, se bo vrednost skupine Sava bistveno, res bistveno povečala. S tem lahko upniki skupaj zagotovimo možnost, da nevarnost stečaja plačilno nesposobne Save preprečimo in da ne bo imela negativnih učinkov na njene delujoče družbe."