Črna kronika

Za zaplet okrivila snaho

Janja Ambrožič
2. 3. 2016, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Obtožena naj bi upokojenko izsiljevala, ker so na njenem travniku razbili avtomobil. Vse skupaj sta pred sodnikom zanikala, sojenje pa se bo nadaljevalo čez dobra dva tedna.

J. A./Dolenjski list
Ema in Dejan Kovačič trdita, da nikogar nista izsiljevala.

Ko sta upokojenko (recimo ji Milena) iz okolice Novega mesta pred dvema letoma in pol obiskala Ema Kovačič in njen nečak Dejan Kovačič iz Novega mesta, sta jo močno prestrašila, saj naj bi vpila nanjo, da jima mora dati 700 evrov. Na oškodovankinem travniku je namreč dva dneva prej Emin sin pustil avtomobil, ki ga je nekdo razbil.

Milena Kovačičevo že dolgo pozna, saj omenjena Rominja več kot 20 let občasno prihaja k njej prosjačit in do zdaj ji je vedno dala hrano ali obleko. A tistega avgustovskega dne leta 2013 je bil obisk drugačen. 
Na dvorišče se je Kovačičeva pripeljala v nečakovem spremstvu. Stopila je do vhodnih vrat in pozvonila, odprla ji je Milenina snaha, Milena pa je bila medtem na vrtu. Snaha jo je poklicala in tedaj so besede začele deževati. »Vpila sta name, da se je slišalo po vsej vasi. Ema je rekla, da moramo plačati 700 evrov za škodo, ki je bila povzročena na sinovem beemveju, ki ga je pred dvema dnevoma pustil na naši zemlji. Omenila je celo, da so policisti rekli, da moramo mi plačati,« je na sodišču povedala Milena in dodala, da jo je vse skupaj tako prestrašilo in šokiralo, da verjetno ne bi znala povedati niti svojega priimka, če bi jo v tistem trenutku kdo vprašal zanj. Policijo je poklicala snaha, ki je bila doma in je slišala vpitje na dvorišču.

Vse skupaj jo je tako prestrašilo, da verjetno ne bi znala povedati niti svojega priimka, če bi jo v tistem trenutku kdo vprašal zanj. 

ŽIVI V STRAHU

»Še danes se bojim, da bi mi kdo od Romov kaj naredil, niti v gozd si ne upam po gobe,« doda. Emin šofer Dejan naj bi ji tistega dne zagrozil, da če ne bodo plačali škode, ne bodo imeli miru. Po tem dogodku pa Kovačičeva upokojenke ni več obiskala.

Ema in Dejan Kovačič sta se zaradi poskusa izsiljevanja na sodišču zagovarjala, da nikomur nista grozila in da nikogar tudi nista izsiljevala za denar. »Gospo, ki jo poznam že 24 let, sem samo prišla vprašat, ali je kaj videla, kdo je razbil sinov avto na njenem travniku. Nobenega kričanja ni bilo,« je trdila Kovačičeva in dodala, da je vse zakuhala Milenina snaha. »Predvidevam, da ne mara Ciganov in je potem še tašči rekla, kaj naj govori,« je menila Rominja, ki je poudarila, da je bila Milena do tedaj vedno dobra z njo. »Če bi vedela, da bo kdo poklical policijo, bi tam počakala, tako pa sva po pogovoru z nečakom odšla domov.«

KDO VPIL NA KOGA?

V sodni dvorani se je izkazalo, da ima dogodek širše razsežnosti. Dva dneva pred njim so policisti že klicali družino oškodovanke, nekdo je namreč prijavil, da v njihovem nasadu breskev ponoči kradejo sadeže. Oškodovanka se je spomnila, da sta šla tistega večera v sadovnjak mož in sin. Že takrat je tam stal avtomobil, za katerega se je pozneje izkazalo, da ga je ravno tistega dne kupil Gordan, sin Eme Kovačič. Naslednji dan sta po avtomobil prišla lastnik, njegov oče in še en Rom. Ko sta do njih stopila oškodovanka in njen sin, ki sta šla v sadovnjak pogledat, koliko breskev so jim pokradli preteklo noč, so začeli vpiti nanju, da je njihova družina razbila avtomobil. Takrat je oškodovankin sin poklical kriminalista.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo čez dobra dva tedna.