Črna kronika

Deček zagorel kot bakla

uk
25. 2. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Desetletni Stefan Jovanović iz Lazarevca je včeraj prestal operacijo presaditve kože, pred tremi dnevi ga je namreč z bencinom polil narkoman in ga zažgal.

Facebook
Stefan Jovanović

Deček je dobil opekline tretje stopnje po kar 20 odstotkih telesa. "Od hudih bolečin ne more spati in nenehno joka," je povedala njegova mati, ki prav tako ne more zadržati solz. Deček je trenutno na otroški kliniki na ulici Tiršova, kjer so mu včeraj presadili kožo. Dečkovo stanje zdravniki še naprej označujejo za kritično, saj lahko pride do okužbe, ki bi lahko povzročila tudi smrt. 

Facebook
Deček kljub protibolečinskim tabletam nenehno joka zaradi nevzdržnih bolečin.

STEKLENICA BENCINA 
Dečka naj bi z bencinom po nesreči polil narkoman Ivan Petrović (19). Usodne noči je slednji zunaj prižgal ogenj in vdihoval hlape bencina iz steklenice. Stefan se je igral v bližini. V nekem trenutku je omamljeni Ivan spustil steklenico in bencin je začel teči po ognju. Takrat se je napol prebudil in stisnil plastenko ter polil bencin po ognju in dečku, ki je, po besedah očividcev, zagorel kot bakla. "Ivan že več let vdihava bencin na ulicah," je povedal eden od zgroženih sosedov. 


NA POMOČ PRIŠEL STRIC 
Stefanu je na pomoč prvi pritekel njegov stric. "Bil sem v hiši, ko sem zaslišal krike. Takoj sem stekel na ulico in videl Stefana, da gori. Bilo je grozno, goreli so mu tudi lasje in obrvi. Pogasil sem ga s svojo obleko in ga takoj odpeljal v bolnišnico v Lazarevac. Ves čas je bil pri zavesti," se dogodkov spominja njegov stric. Poškodbe so bile tako hude, da so ga takoj prepeljali v Beograd na otroško kliniko. 


GLOBOKE OPEKLINE 
Zdravniki so sporočili, da so opekline precej globoke, na srečo pa deček ne bo potreboval donirane kože, predvsem zaradi svoje mladosti. Opekline je dobil po licu, vratu, prsih, kjer so bile najhujše, trebuhu ter po levi roki in nogi. Kožo mu bodo presadili z desne noge. Opekline tretje stopnje segajo v srednji del kože, kjer so vsi pomembni elementi žlez, kot so znojnice in lojnice, koreni dlak, kolagen in elastična vlakna, skozi ta del pa tečejo tudi krvne žile in živci. Gre za opekline, ki so belosive barve in zgrbančene. Povzročajo izcedek in krče v mišicah, včasih je potrebna tudi amputacija opečenih udov. V Stefanovem primeru zdravniki poudarjajo, da je prestal izjemno težko operacijo in da ne želijo napovedovati posledic.

Facebook
Ivan Petrović


TRDIL, DA GA JE POLIL BRAT 
Ivan je sprva trdil, da je fanta polil njegov brat, ki naj bi steklenico, po njegovih besedah, vrgel v ogenj, kjer naj bi jo razneslo. Vendar so očividci dejali, da se ni zgodilo tako. Pozneje je priznal, kaj se je zgodilo, in dejal, da bo, če bo potrebno, takoj daroval vso svojo kožo za dečka. Sodnik je Ivana nato izpustil, da se bo branil s svobode, kar je precej razjezilo dečkove starše in sosede. Sodnik je poudaril, da ni nobenega dokaza, da je Ivan to storil zanalašč. "Bila je grozljiva nesreča, a vendarle le splet nesrečnih okoliščin."