Slovenija

Nič več uklonilnega zapora

Luka Tetičkovič
25. 2. 2016, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pravosodno ministrstvo je pripravilo novelo zakona o prekrških, s katero po predlanski odločitvi ustavnega sodišča iz pravnega reda izključuje uklonilni zapor.

sta
Kdor v osmih dneh ne bo poravnal polovičke, bo še vedno imel možnosti.

Ministrstvo predlaga, da se globa, ki ne bo plačana v roku, poravna na različne načine. Prvi bo izterjava, možni bodo tudi obročno odplačilo, delo v splošno korist in nadomestni zapor. Za izterjavo bo pristojna finančna uprava, kar naj bi po pričakovanjih ministrstva temu organu prineslo nekoliko več dela, a hkrati razbremenitev drugih prekrškovnih organov in sodišč, izhaja iz predloga novele, ki je trenutno v vladni obravnavi.

Ko bo zadeva predana finančni upravi, bo sicer storilec imel možnost predlagati plačilo globe na obroke. Če za obročno odplačilo ne bo zaprosil oziroma obrokov ne bo poravnal, bodo globa in stroški postopka izterjani po pravilih o upravni izvršbi.

Nadomestni zapor

Če izterjava ne bo uspešna, pa bo v določenih primerih mogoč poseben sodni postopek za nadomestitev neplačane in neizterljive globe z nadomestnim zaporom. Nadomestni zapor bo mogoč takrat, ko bo posamična globa oziroma seštevek dveh ali več glob, ki ne bodo nižje od 300 evrov, presegel tisoč evrov. Za vsakih 100 evrov bo sodišče določilo en dan zapora, največ pa 90 dni.