Črna kronika

Na progo zapeljala brez ustavljanja?

ja / mm
29. 12. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj je počilo na prehodu čez železniško progo na Veliki Loki. Tokrat se je k sreči končalo le z lažjimi poškodbami. Bo prehod kdaj bolj varen?

PGD Trebnje
Tokratno srečanje osebnega vozila z vlakom se je končalo brez hujših posledic.

Včeraj zjutraj, bilo je okoli 6.40, se je na železniških tirih na Veliki Loki zgodila prometna nesreča. Vodja OKC na Policijski upravi Novo mesto Robert Perc je povedal, da je bila v nesreči udeležena 49-letna voznica avtomobila.

Po prvih podatkih policistov je voznica domnevno brez ustavljanja zapeljala čez križanje ceste s progo, ko je pripeljal vlak. Lokomotiva je z desnim delom trčila v zadnji desni del njenega vozila, v trčenju pa jo je voznica k sreči odnesla "le" z lažjimi telesnimi poškodbami. Policisti preiskavo okoliščin nesreče še nadaljujejo.

DOMAČINI OPOZARJAJO ŽE LETA

Na omenjenem odseku je prehod čez progo sicer označen z Andrejevim križem in še dodatno osvetljen, a po naših informacijah si domačini že leta prizadevajo, da bi bil prehod še bolje zavarovan.

Župan občine Trebnje Alojzij Kastelic je povedal, da je občina na omenjenem železniškem prehodu, ki je sicer označen z Andrejevim križem, postavila še utripajoče luči, ki voznike opozarjajo, da morajo ustaviti.

PGD Trebnje

KOLIKO STANE VARNOST?

Rekel je še, da je sicer tam dobro pregleden odsek ceste in da je verjetno na tire zapeljala oseba, ki se pogosto vozi po tisti cesti in jo je vlak presenetil. »Mi bi tisti prehod že zdavnaj zavarovali s signalizacijo, če železnica ne bi zahtevala starega Iskrinega sistema, ki stane od 150 do 200 tisoč evrov. Če bi lahko vgradili sodobnejši Siemensov sistem, ki stane desetkrat manj oz. 15 tisoč evrov, bi v tej državi lažje kaj naredili za varnejši železniški promet. Enkrat bo treba narediti red tudi na železnici,« je bil kritičen trebanjski župan.

V nesreči je bila udeležena poslovodkinja trgovine Kmetijske zadruge Trebnje na Veliki Loki, je potrdil direktor KZ Trebnje Ludvik Jerman, ki dogodek obžaluje. "Bližnje srečanje z vlakom nikoli ni dobro za voznika avtomobila, v tem primeru je bila edina sreča v tem, da je vlak pripeljal iz smeri Ljubljane in je v avtomobil trčil na sovoznikovi strani," je dejal in omenil, da si tudi v kmetijski zadrugi želijo, da bi na tem železniškem prehodu enkrat postavili primerno signalizacijo oz. zapornice, saj morajo številne njihove stranke prečkati omenjeni prehod.