Svet

Morilec policijskih kolegov je imel psihične težave

STA
29. 12. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Portoriški policist, 50-letni Guarionex Candelario Rivera, ki je v ponedeljek ubil tri kolege, ima dolgo zgodovino psihičnih težav, zaradi katerih so mu enkrat že vzeli orožje, na žalost pa so mu ga pred letom in pol po priporočilu policijskega psihologa vrnili.

Arhiv Svet24

Candelario je v mestu Ponce na jugu otoka najprej kot talce zajel poveljnika postaje Franka Romana Rodrigueza, poročnico Luz Soto Segarra in policistko Rosario Hernandez De Hoyos. Natančen motiv v ponedeljek še ni bil znan, vendar pa ameriški mediji poročajo, da se je četverica zapletla v prepir.

Kmalu po začetku pogajanj za izpustitev talcev jih je Candelario pobil. V postajo so vdrli kolegi in ga ranili. Ameriški mediji poročajo, da so veteranu, ki je bil član enote za boj proti mamilom, pred leti zaradi psihičnih težav odvzeli orožje. Psiholog ga je potem proglasil za zdravega in orožje so mu vrnili.

PODOBEN PRIMER ŽE LETA 2007

Portoriko je podoben primer doživel leta 2007 v mestu Yabucoa, kjer je policist ubil svojega nadrejenega zaradi spora glede delovnega urnika. New York Times poroča, da ima glede na psihološko poročilo iz leta 2010 kar 82 odstotkov policistov otoka težave s tako imenovanim sindromom čustvene izčrpanosti.

Druga največja policijska sila ZDA takoj za New Yorkom je trenutno od leta 2013 pod nadzorom zvezne vlade zaradi obtožb korupcije, kršenja državljanskih pravic in izvensodnega pobijanja.

Policisti imajo na Portoriku nizke plače in se potem znajdejo po svoje z izsiljevanjem in kriminalom. Septembra je FBI aretiral deset policistov, ki so kradli mamila in denar.

Portoriko je ozemlje pod nadzorom ZDA. Prebivalci Portorika lahko na primer volijo na strankarskih volitvah v ZDA, ne smejo pa na splošnih.

Volijo svojega guvernerja, vendar morajo poslušati Washington, ki pa zanemarja trenutno hudo finančno krizo, ki grozi najrevnejšemu prebivalstvu. ZDA otoke Portorika uporabljajo tudi za vojaške vaje, Portoričani pa se "maščujejo" s tem, da ameriškim turistom in tudi drugim zaračunavajo zasoljene newyorške cene za počitnice.