Črna kronika

Kučan: Tako odgovornosti kot priložnosti se ne zavedamo dovolj

STA
22. 12. 2015, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Z odločitvijo za svojo državo smo Slovenci v celoti prevzeli odgovornost za svoje življenje in narodovo prihodnost ter za svoj del odgovornosti za prihodnost sveta in življenja na planetu, je ob 25. obletnici plebiscita o samostojni Sloveniji v izjavi za STA opozoril prvi predsednik republike Milan Kučan in poudaril, da se tega ne zavedamo dovolj.

sta
Milan Kučan, prvo demokratično izvoljeni predsednik v Sloveniji.

"Mislim, da se tudi priložnosti, ki jih omogoča naš položaj, ne zavedamo dovolj," je dodal. Prepričan je, da smo kot nacija sposobni nositi te odgovornosti in izrabiti priložnosti v nepredvidljivem svetu, kakršen nastaja.

"Sam trdno verjamem v ustvarjalne potenciale, ki jih premoremo Slovenci za delovanje v skupno dobro sedaj živečih rodov in za čim bogatejšo dediščino prihajajočih," je dejal.

Vendar bo po njegovih besedah "potrebno povezati znanja in energije za prihodnost, prenehati z brezplodnimi spori in dostikrat vsiljenimi sovražnostmi ter obrniti hrbet pretiranemu ukvarjanju s preteklostjo".

"Kar smo dosegli doslej, upravičuje našo samozavest in prepričanje, da to zmoremo. O tem kaže razmisliti ob spominu na dan, ki je v temelju spremenil slovensko zgodovino," je še dodal.

V sredo bo minilo četrt stoletja od plebiscita o samostojni Sloveniji. Na njem se je za osamosvojitev izreklo 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Kučan je bil tedaj predsednik republiškega predsedstva, pozneje pa tudi prvi predsednik samostojne Slovenije.