Slovenija

Štefka Kučan razorožila protestnike

Žiga Kariž
21. 12. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Protest Zveze slovenskih domoljubov pred hišo Milana Kučana se ni izšel po njihovih pričakovanjih. Udeležba slaba, knjiga se ni hotela zažgati, gospa Kučan pa je skuhala čaj.

Facebook
»Kaj vam je Milan naredil?«

Zveza slovenskih domoljubov je v soboto ob 12. uri organizirala protest pred hišo nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Vsega deset posameznikov, ki jih je zmotila nedavno izdana knjiga Boža Repeta o prvem predsedniku Slovenije, se je pred vrata njegovega domovanja odpravilo oboroženih s transparenti. »Kučan, kje so naše milijarde?«, »Kučan Forum uničuje SLO«, »NLB Kučanovih družinska last!« so bili napisi, s katerimi so želeli vzbuditi pozornost najbolj znanega slovenskega politika v pokoju.

Mediji so Kučanovi, Štefka pa je naredila vse po njihovem protokolu, da se prikaže v najboljši luči.

Srečanje s Štefko

A kot kaže, Milana Kučana ni bilo doma, je pa nepovabljene goste sprejela njegova soproga. Pridružila se jim je na mrazu in jim prinesla čaj, s protestniki pa se je zapletla tudi v krajši verbalni obračun. »Kaj vam je Milan naredil?« je soproga vprašala protestnike. Iz množice je prišel odgovor, da je bil Kučan proti osamosvojitvi Slovenije. »A, dajte no!« je protestniku odgovorila Štefka, ga pogladila po glavi ter mu podala čaj.

Čeprav je jeznim domoljubom razložila, da se knjig ne sme sežigati, je niso upoštevali in so se nad biografijo spravili z vžigalnikom, a brez uspeha. S tem se je shod tudi končal.

Slab vzor

Poskus zažiga knjige ni zmotil le Štefke Kučan. Prek družbenih omrežij se je razširilo več kritik, večini pa je bilo skupno, da so dejanje postavljale ob bok sežigu Trubarjevih knjig, ki ga je ukazal škof Hren, in požigom knjig v času nacistične Nemčije. Organizatorji so takšne primerjave ostro zavrnili.

Kdo je zmagal?

Organizatorji so pozneje na svoji facebook strani komentirali srečanje s Štefko Kučan: »Zmaga je njena. Tokrat.« Ob tem pa niso pozabili ugotoviti, da »so mediji Kučanovi, Štefka pa je naredila vse po njihovem protokolu, da se prikaže v najboljši luči.«

Kar nekaj jeze je bilo med udeleženci ob tem, ko je eden od njih sprejel vrč s čajem, ki ga je prinesla nekdanja prva dama Slovenije. Na socialnem omrežju Facebook se je s čajem ogreti domoljub za prevzem darila opravičil z besedami: »Stara ženica je težko držala vrč, pa sem ji pomagal.«

Facebook