Črna kronika

Napadalec na švedski šoli imel rasistični motiv

STA
23. 10. 2015, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Švedska policija je danes sporočila, da je imel 21-letnik, ki je v četrtek na šoli, v kateri je bila večina učencev iz priseljenskih družin, v kraju Trollhättan na zahodu Švedske z mečem ubil učiteljico in dijaka, rasistični motiv. To domnevajo na podlagi stvari, ki so jih našli na njegovem domu, pa tudi po obnašanju in izbiri žrtev.

Facebook

Oblečen v črna oblačila in zamaskiran z masko iz filma Vojna zvezd ter s čelado, ki je spominjala na nemške iz druge svetovne vojne, je žrtve izbiral na podlagi njihovega etničnega izvora, je za švedsko televizijo SVT povedal predstavnik policije Niklas Hallgren, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mediji so poročali, da je 21-letni napadalec Anton Lundin Pettersson iz Trollhättana, nasprotoval islamu in migracijam, poroča švedski spletni portal The Local.se.

"Bil je samotar. Igral je video igrice in živel v svojem svetu," je povedal njegov bivši sošolec za švedski tabloid Expressen. Drugi mediji so poročali, da je na YouTubu objavljal material, v katerem je poveličeval Hitlerja in nacistično Nemčijo.

Napadel z mečem
Napadalec je v četrtek z mečem prišel v šolo in ubil učiteljico in 17-letnega učenca ter huje ranil učitelja in učenca, ki sta v bolnišnici. Policija ga je ustrelila na kraju napada in je kasneje podlegel poškodbam.

Švedski tabloid Aftonbladet je poročal, da so bile vse žrtve "tujega porekla". Policija sicer teh navedb ni potrdila.

Na četrtkovi novinarski konferenci je policijski preiskovalec Thord Haraldsson dejal, da so na njegovem domu našli več zanimivih stvari, več pa ni pojasnil.

Napadi na tujce niso pogosti

Trollhättan je industrijsko mesto z okoli 50.000 prebivalci. Tako kot mnoga švedska mesta se tudi sem priseljuje vse več migrantov. Po podatkih statističnega urada se je lani v mesto priselilo 3046 tujcev, vendar pa mesto ni med tistimi, od koder bi poročali o pogostem nasilju ali zločinih proti tujcem.

Tovrstni napadi so na Švedskem izjemno redki. Zadnji sega v leto 1961, ko je bil v streljanju na srednji šoli v kraju Kungälv en dijak ubit, šest pa ranjenih. Leta 2004 so medtem preprečili strelski napad na šolo v Malmöju.