Črna kronika

»Pederčina«, »idiot«, »čufter« in »proklet kreten«

ss
15. 10. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Študent Dejan Ornig, ki je razkril hude varnostne pomanjkljivosti komunikacijskega sistema Tetra, je pod drobnogledom policije še zaradi kaznivega dejanja neupravičenega zvočnega snemanja.

Arhiv Svet24

Kot poroča spletni portal podcrto.si, pregon nima neposredne zveze z Ornigovimi ugotovitvami o ranljivosti sistema Tetra, ki ga pri svojem delu uporabljata policija in vojska.

Ko so policisti aprila lani pri njem zaradi suma vdora v omenjeno omrežje opravili hišno preiskavo, so mu med drugim zasegli trdi disk, na njem pa našli tudi posnetek pogovora njegovega nekdanjega nadrejenega v varnostni službi G4S, d. o. o.

V pogovoru o Ornigu ga sodelavec opiše z besedami »to je taka pederčina«, »idiot« in »čufter«. Njegov neposredno nadrejeni pa glede Orniga med drugim pove, da ga bo zadavil in da je »proklet kreten«.

Kazenski zakonik za neupravičeno zvočno snemanje prdvidevae denarno kazen ali do leta dni zapora. Pregon za omenjeno kaznivo dejanje pa se začne na predlog oškodovanca, in ne po uradni dolžnosti policije. Ob tem se poraja vprašanje, kako so informacije s policije pricurljale do nekdanjih Ornigovih nadrejenih.