Črna kronika

Ponarejala denar?

Janja Ambrožič
4. 9. 2015, 22.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ko sta hoteli Doroteja Jurkovič in mladoletna Silvija Hudorovac Megi v lokalu plačati cigarete z bankovcem za 50 evrov in je natakarica ugotovila, da z njim nekaj ni v redu, sta ji ga potegnili iz rok in pobegnili. Denar, ki so ga policisti pozneje zasegli, je bil ponarejen.

J. A.

Dogodek je epilog dobil na krškem okrožnem sodišču, kjer sta David Brajdič z Drnovega, ki trenutno živi pri dekletu v Ribnici in je v vse skupaj vpleten tako, da je on dekletoma izročil denar, in njegova prijateljica Doroteja Jurkovič priznala kaznivo dejanje ponarejanja denarja

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je obema obdolžencema, ki so ju na sodišče privedli policisti, izrekla pogojni kazni: Brajdiču 10 mesecev zapora v preizkusni dobi treh let, Jurkovičevi, ki je mati dveh majhnih otrok in je dvomesečno hčerko ves čas naroka pestovala, pa pol leta zapora v preizkusni dobi dveh let. Nikomur od njiju ne bo treba plačati sodnih stroškov in zagovornikov, ker nihče nima prihodkov razen socialne pomoči in državnih transferjev.

NEDOLŽNA PRIZNALA?

Pred obravnavo je bilo pred sodno dvorano slišati, da obdolženca nista storila očitanega dejanja. »Moj klient je stališče spremenil, ko je tožilstvo začelo opozarjati na njegovi pogojni obsodbi, zato je rekel, da čeprav tega ni storil, bo priznal. Vprašanje je, ali je to storil iz strahu,« je opozoril Brajdičev odvetnik Marjan Černe. Brajdič je bil namreč v preteklih letih dvakrat pravnomočno obsojen na pogojni kazni zaradi poškodovanja tuje stvari, enkrat na okrajnem sodišču v Krškem, drugič pa v Grosupljem.

J. A.

KRIVA ZARADI NAIVNOSTI

Zagovornik Jurkovičeve Dušan Dornik je poudaril, da je tudi njegova stranka svojo zgodbo spremenila po besedah višjega državnega tožilca Roberta Reinerja, ko je predstavil obtožnico, in zanjo predlagal pogojno kazen sedem mesecev zapora v preizkusni dobi dveh let. »Pri klientki je bila prisotna naivnost, bila je prisiljena storiti to nedovoljeno dejanje, ker je bila sopotnica v avtomobilu, v katerem je bil tudi Brajdič, in se mu ni mogla upreti,« je olajševalne okoliščine navedel Dornik.

Sodba še ni pravnomočna, in ker je tožilstvo napovedalo pritožbo, bo o njej odločalo višje sodišče, obtoženca se o pritožbi še nista izjasnila. Za pritožbo se je tožilec Reiner najverjetneje odločil, ker je v svojem predlogu za izrek kazni predlagal tudi, da se Brajdiču prekličeta dozdajšnji pogojni obsodbi in mu sodnica izreče enotno kazen poldrugo leto zapora v preizkusni dobi petih let. Tega sodnica ni storila. »Nagibi so bili tokrat drugačni, tisti dve pogojni obsodbi sta se nanašali na kaznivi dejanji zoper premoženje, tokrat pa zoper gospodarstvo,« je utemeljila svojo odločitev.