Črna kronika

Starša z Dolenjske kriva za smrt še ne desetmesečnega dojenčka?!

STA/M.J.
23. 3. 2015, 18.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na zatožno klop novomeškega sodišča sta sedla Drago in Barbara Mihaela Saje iz okolice Mirne Peči. Avgusta 2011 jima je zaradi pljučnice umrl desetmesečni otrok, ki je bil močno podhranjen. Obtožnica ju bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti in petih kaznivih dejanj zanemarjanja otrok. Po poročanju Dolenjskega lista krivde nista priznala.

Facebook / Larry McPhail

Predobravnavni narok je po poročanju časopisa potekal v petek. Zaradi varstva koristi otrok in osebnega ter družinskega življenja obtožencev je bil narok zaprt za javnost.

Dojenček je umrl 9. avgusta 2011 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Umrl je zaradi hude pljučnice, kateri je sledila zastrupitev krvi. Ob smrti naj bi tehtal le 3,5 kilograma. Celotna družina naj bi se prehranjevala z vegansko prehrano, ki vključuje le rastlinska živila.

Par ima sicer še pet otrok. Skoraj mesec dni po dojenčkovi smrti so starši na pregled v UKC pripeljali ostale otroke. Takrat naj bi najmlajša otroka zadržali v bolnišnici, domnevno zaradi težav, povezanih s slabo prehrano.