Slovenija

Cerar od Vebra pričakuje dodatna pojasnila in zavrača ultimate SD

STA
23. 3. 2015, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Premier Miro Cerar po pogovoru z obrambnim ministrom Jankom Vebrom pričakuje dodatna pojasnila v zvezi z analizo učinkov privatizacije Telekoma, so sporočili iz Cerarjevega kabineta. Obenem premier zavrača "ultimativno izjavo" glavnega tajnika SD Dejana Levaniča, ki napoveduje možnost izstopa SD iz koalicije, če premier ne bo podprl Vebra.

STA
Kaj poreče Miro?

Cerar se je danes z Vebrom pogovarjal o ugotovitvah parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o domnevni zlorabi obveščevalno-varnostne službe (OVS). Kot so zapisali v Cerarjevem kabinetu, sta skupaj pregledala poročilo, ki ga je obrambni minister predsedniku vlade s svojimi pojasnili poslal ob koncu tedna. Ob tem je minister Veber znova zagotovil, da pri naročilu analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma ni prišlo do nezakonitega delovanja.

Predsednik vlade pa je po opravljenem razgovoru in preučitvi poročila Vebru naložil, naj poročilo dopolni. Premier tako pričakuje pisno pojasnilo, zakaj je minister navedeno analizo naročil OVS, ko pa je bila prva analiza že zaupana civilnemu delu ministrstva, torej Civilni zaščiti in službi za informatiko in komunikacije. Obenem je predsednik vlade v zvezi z navedeno analizo OVS obrambnemu ministru naložil natančnejšo utemeljitev pravne podlage zanjo.

Ob tem je predsednik vlade na pristojno parlamentarno komisijo danes poslal zaprosilo za pisno seznanitev z njeno dokumentacijo in ugotovitvami, ki naj bi bremenile ministra.

Cerar se je nekaj ur po razgovoru z ministrom Vebrom preko medijev seznanil tudi z izjavo glavnega tajnika SD Dejana Levaniča, ki napoveduje možnost izstopa SD iz koalicije v primeru, če predsednik vlade oziroma stranka SMC v tej zadevi ne bosta podprla ministra Vebra.

A takšne "ultimativne izjave" predsednik vlade in stranka SMC absolutno zavračata in jih štejeta za neprimerne. "Tako zaradi teže očitkov kot zaradi takšnega odziva SD bo predsednik vlade zahteval posebej natančno pravno utemeljitev ravnanja ministra Vebra in OVS, da v luči omenjenega političnega pritiska glede končne odločitve predsednika vlade ne bo nikakršnega dvoma," so še zapisali v Cerarjevem kabinetu.

Obrambni minister Veber je sicer po pogovoru s premierjem zatrdil, da mu predsednik zaupa. "Interes obeh je bil, da vsa vprašanja izčistimo in odvrnemo vsake pomisleke o tem, ali je varnost države ogrožena," je povedal in zatrdil, da danes ni bilo govora o vprašanju njegove ministrske funkcije. "Zadeva je banalna," je še ocenil.

Pojasnil je, da je Cerarju predložil gradivo, ki ga je imela obveščevalno-varnostna služba (OVS), ko je zbirala podatke o omrežju na Morsu. Gradivo je že dostopno javnosti.

Vprašanja v zvezi s to temo pa pravkar na seji, ki so jo odprli za javnost, razčiščuje odbor DZ za obrambo.

Tudi predsednik SD Dejan Židan je danes v izjavi novinarjem izrazil pričakovanje, da bodo Vebra podprle tudi druge koalicijske stranke.