Črna kronika

Edinca izgubil v eksploziji

R.T.
16. 3. 2015, 08.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V petek je na dvorišču družinske hiše v srbskem Padeju odjeknila močna eksplozija,v kateri je umrl 36-letnik.

»Upal sem, da je moj sin preživel, čeprav mu je eksplozija poškodovala obraz in odtrgala roke,« skozi solze pripoveduje Momčilo Janko (62), oče pokojnega Đorđa, ki je umrl na pragu rojstne hiše. Policija še vedno ugotavlja, za kakšno eksplozivno napravo je šlo in kako se je pravzaprav znašla na dvorišču pokojnega.

»Pri dvoriščnih vratih sem videl kovinsko škatlo, podobno kovčku za orodje. Očitno jo je tam nekdo odložil okoli 12. ure, saj je prej, ko sem šel v trgovino, zagotovo še ni bilo,« pripoveduje Momčilo in doda, da se škatli ni približal. »Ko je počilo, sem bil na ulici, moja mati pa na obisku pri sorodnikih v soseščini. Pohitel sem k hiši in na dvorišču zagledal grozljiv prizor. Moj Đorđe je nezavesten in brez rok ležal v mlaki krvi. Po glavi in telesu je imel grozne poškodbe,« se spominja skrušeni oče, ki sklepa, da je njegov pokojni sin skrivnostno kovinsko škatlo odnesel na dvorišče in jo tam odprl.

Momčilo je prepričan, da jim je eksplozivno telo nekdo nalašč nastavil, čeprav, kot pravi, v vasi niso imeli nobenih sovražnikov. »Prejemam majhno socialno pomoč, Đorđe pa je zbiral odpadno železo, da smo lahko preživeli,« še pojasni Momčilo, ki se je zdaj znašel v hudi socialni stiski. Celo takšni, da ne ve, kako bo lahko pokopal svojega mrtvega edinca. Poleg tega da mu še nihče ni uradno sporočil, da je njegov sin mrtev, ne ve, kako bo njegovo truplo pripeljal iz Novega Sada, kamor so ga prepeljali po nesreči, saj nima denarja.