Slovenija

V teh dneh pričakovati Cerarjev predlog za novega ministra za izobraževanje

STA/J.P.
16. 3. 2015, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Premier Miro Cerar bo predvidoma v teh dneh - morda že danes - razkril predlog za novega ministra oz. ministrico za izobraževanje. Potem, ko je s te funkcije odstopila Stanka Setnikar Cankar, je v medijih zaokrožilo že nekaj možnih imen za njeno naslednico. Po neuradnih informacijah STA pa utegne Cerar kandidatko izbrati v poslanskih vrstah SMC.

STA

Cerar naj bi pogovore z možnimi kandidati za naslednika Setnikar Cankarjeve, ki je s funkcije odstopila po razkritih honorarnih zaslužkih, zaključeval minuli konec tedna. Največkrat se je doslej v medijih kot premierjevo favoritinjo omenjalo državno sekretarko na ministrstvu za izobraževanje Andrejo Barle Lakota, vendar pa so tudi nekateri mediji naposled poročali, da funkcije naj ne bi prevzela.

Državni zbor se je z odstopom Setnikar Cankarjeve seznanil v petek. S tem ji je po nekaj manj kot pol leta tudi uradno prenehala ministrska funkcija, do imenovanja novega ministra oz. ministrice izobraževalni resor začasno vodi Cerar.

Po neuradnih informacijah STA naj bi Cerar novo ministrico poiskal v poslanskih vrstah, predlagati utegne poslanko SMC Klavdijo Markež. Tega ne na stranki ne v Cerarjevem kabinetu sicer niso potrdili, a tudi ne zanikali.

Markeževa se v DZ večinoma posveča prav področju javne uprave in izobraževanja. Je članica parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Preden je postala poslanka, je bila Markeževa tudi direktorica na Ljudski univerzi Ptuj.