Črna kronika

Število žrtev letalske nesreče na Tajvanu naraslo na 31

STA / T.C.
4. 2. 2015, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V letalski nesreči na Tajvanu, kjer je danes letalo s 53 potniki in petimi člani posadke na krovu strmoglavilo v reko v bližini tajvanske prestolnice Taipei, je po zadnjih podatkih umrlo 31 ljudi. Reševalci so doslej našli 46 ljudi, ki so bili na letalu; v bolnišnici se nahaja 15 ranjenih, 12 ljudi pa še pogrešajo.

ThaiNews

Nesreča se je po poročanju tujih tiskovnih agencij zgodila kmalu po vzletu letala z letališča Songshan v središču milijonske metropole, ko se je letalo za las izognilo stolpnicam, s krilom oplazilo most in nato strmoglavilo v reko Keelung.

Reševalci so razbitine letala s pomočjo žerjava že dvignili iz reke.

Reuters

Manj kot leto dni staro dvomotorno turbopropelersko letalo ATR-72 na letu GE235 letalske družbe TransAsia Airways je z letališča Songshan vzletelo ob 10.52 po lokalnem času. Nekaj minut kasneje so kontrolorji poletov izgubili stik z letalom.

Šest predstavnikov letalske družbe, med njimi direktor Peter Chen, se je na novinarski konferenci, ki so jo prenašale televizije, opravičilo za nesrečo. "Družinam žrtev izrekamo naše opravičilo, radi pa bi se tudi zahvalili reševalcem, ki tekmujejo s časom," je še dejal Chen.

Predstavnik tajvanskih gasilcev Lin Kuan-cheng je dejal, da so črni skrinjici že našli, a še vedno ni znano, kaj je nesrečo povzročilo.

ThaiNews

Današnja nesreča je za TransAsia Airways, leta 1951 ustanovljeno prvo zasebno tajvansko letalsko družbo, druga v dobrega pol leta. Julija lani je letalo med neurjem na tajvanskem otoku Penghu strmoglavilo na stanovanjsko naselje. Umrlo je 48 ljudi. Tudi takrat je šlo za dvomotorno turbopropelersko letalo.

Na amaterskih posnetkih današnje nesreče, ki jih je predvajala tajvanska televizija, je videti, kako se letalo približuje prometnemu mostu in s krilom zadene ob cesto ter oplazi avto. Razbitine letijo po zraku, nato pa letalo strmoglavi v reko. Voznik taksija, ki ga je oplazilo krilo letala, ter potnik sta bila prav tako prepeljana v bolnišnico.