Slovenija

Med pernice s Čehinjo za 150 evrov

robert.marin@svet24.si
4. 2. 2015, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaradi vpletenosti v trgovino z ljudmi v obliki prostitucije so se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašli 55-letni Milan Zupančič, 44-letni Darko Vukomanović, 32-letni Marko Plajnšek, 51-letni Zlatko Galijašević in 39-letna Jasmina Vukmir. Obdolženi naj bi v nočnih lokalih Antonio v Komnu, Bolero v Trebnjem in Cabaret na Turjaku izkoriščali dekleta v obliki najstarejše obrti na svetu.

arhiv Svet24

Včeraj bi moral sodbo v imenu ljudstva slišati Plajnšek, ki je očitke po obtožbi priznal že pred dnevi, a se je nekoliko zapletlo. Po besedah sodnice Katarine Turk Lukan, ki je pregledala sporazum obdolženca s tožilstvom, pri določbi o izreku stranske denarne kazni ni razvidna višina dnevnih zneskov, zato je celotno zadevo preložila na petek, ko se bodo o krivdi izjasnili še Zupančič, Vukomanović in Galijašević.

Vukmirjeva pa krivde pred dnevi ni priznala, tako da bo svojo nedolžnost dokazovala na glavni obravnavi. Vsebina dogovora Plajnška s tožilstvom uradno še ni znana, govori pa se, da si je možakar pribarantal triletno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo petih let ter plačilo stranske denarne kazni v višini okrog 15.000 evrov.

V prostitucijo je bilo vpletenih najmanj 49 deklet, večinoma iz Ukrajine, Češke, Moldavije in Dominikanske repubike.

V obtožnici beremo, da je bilo v prostitucijo vpletenih najmanj 49 deklet, večinoma iz Ukrajine, Češke, Moldavije in Dominikanske repubike, ki so na sončni strani Alp pristale prepričane, da bodo opravljale posel barskih plesalk.

Uradno so sicer bile zaposlene kot barske plesalke, a so ponujale še nekatere druge storitve. Po prepričanju tožilstva je bil idejni vodja projekta Zupančič, ki je z izkoriščanjem deklet od konca 2010 do novembra 2011, ko so sledile policijske aretacije, zaslužil okrog dva milijona evrov. Zupančičeva desna roka je bil po izsledkih organov pregona Vukomanović, ki je urejal prihod deklet v Slovenijo in zanje pridobival ustrezna dovoljenja za bivanje in delo.


V komenskem Antoniu je Vukomanović kurbarijo nadziral sam, v turjaškem Cabaretu je za to pooblastil natakarja Galijaševića, v trebanjskem Boleru pa natakarja Plajnška. Za finančno-računovodski del posla je skrbela Vukmirjeva.

Stranke so morale za mesene užitke odšteti 150 evrov, od tega so jih dekleta dobila 100. A so morale plačati toliko »prispevkov«, da jim je na koncu ostal le drobiž. Po navedbah tožilstva so morale plačevati najemnino za sobo, za čiščenje lokalov, za disciplinske kazni za nepridnost ali neposlušnost. 

Nadrejeni so reve oglobili, če niso hotele med rjuhe s kakšnim metuzalemom, notredamskim zvonarjem ali pijancem. Za teden dni dopusta so morale odšteti 100 evrov odškodnine. Zaželeno je bilo tudi, da jim stranke vsak mesec plačajo od 160 do 180 pijač, ki so stale od 23 do 28 evrov.

Tiste, ki se jim to ni izšlo, so morale šefom v poprečju plačati 150 evrov na mesec. Delale so od 6 do 10 ur, včasih tudi 24 ur na dan. Med strankami pa so se menda znašli tudi znani Slovenci in delegacija visokih kitajskih funkcionarjev.