Svet

Komik Dieudonne pred sodiščem zaradi opravičevanja terorizma

STA
4. 2. 2015, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francoski komik Dieudonne je danes pred sodiščem v Parizu, kjer mu sodijo zaradi opravičevanja terorizma, poudaril, da je nedvoumno obsodil teroristične napade v francoski prestolnici prejšnji mesec. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do sedem let zapora in 100.000 evrov kazni.

Reuters

Komik je bil aretiran 14. januarja, potem ko je na družbenem omrežju Facebook zapisal, "da se počuti kot Charlie Coulibaly", kar nekateri razlagajo kot izražanje simpatij z enim od terorističnih napadalcev.

Na ta način je združil slogan "Jaz sem Charlie", ki simbolizira solidarnost z žrtvami napada na satirični tednik Charlie Hebdo 7. januarja, ter priimek napadalca na judovsko trgovino dva dneva zatem, Amedyja Coulibalyja. V obeh napadih skupaj je bilo ubitih 17 ljudi.

Na sodišču je danes povedal, da se je hotel 11. januarja v Parizu udeležiti množičnega shoda proti skrajnežem, a se je počutil nezaželenega, zato se je raje udeležil manjšega shoda blizu svojega doma na severu Francije. "Zdi se mi, da z mano ravnajo kot s teroristom," je še dejal.

Dieudonne se je večkrat znašel na mednarodnih naslovnicah zaradi geste z rokami "quenelle", ki je po mnenju številnih "obrnjen nacistični pozdrav" in zato antisemitska. Komik očitke zavrača in poudarja, da gre za gesto emancipacije in proti sistemu.