Črna kronika

Pokradli so jih kot za stavo

M. Ž./Dolenjski list
4. 8. 2014, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Mirni so pred kratkim sredi dneva ukradli železne talne rešetke na tako imenovanem Kramarjevem hribu in na cesti je zazijala velika luknja. Na Medvedjeku je bilo, denimo, nedavno lukenj, sicer manjših, precej več, saj so kot kafra izginili pokrovi kanalizacijskih jaškov. V obeh primerih je trebanjska komunala hitro posredovala, na Mirni je dejavno sodeloval tudi domači župan.

M. Ž./Dolenjski list

»Predrznost storilcev se povečuje. Če so v preteklosti odnašali predvsem ločeno zbrane frakcije iz zabojnikov iz skupnih zbiralnic, se v zadnjem času vse pogosteje pojavljajo tudi kraje kanalizacijskih pokrovov, talnih rešetk in podobnih elementov. Taki primeri ne predstavljajo le materialne škode, temveč tudi veliko nevarnost za udeležence v prometu,« opozarja direktor trebanjskega javnega podjetja Stanko Tomšič in dodaja, da so pri njih odnašanje papirja poskušali rešiti z namestitvijo ključavnic za zabojnike, vendar so te takoj odtrgali.

M. Ž./Dolenjski list

Tomšič je prepričan, da takšne kraje že predstavljajo resen družbeni problem, ki bo v prihodnosti še vse večji. »Skrajni čas je, da država sistemsko pristopi k reševanju te problematike. Sam vidim sistemsko rešitev v ustrezni državni zakonodaji, na podlagi katere bi se zagotovila sledljivost sekundarnih surovin oziroma konkretno, da bi moral odkupovalec pred odkupom takih surovin zahtevati potrdilo o izvoru surovine, ki bi bila tudi osnova za nadaljnjo distribucijo zbranih surovin,« je razmišljal, kako bi pristopili k reševanju te problematike, s katero so ukvarja vse več slovenskih občin in izvajalcev javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.