Črna kronika

Brutalni roparji starih ženic iz Zasavja v zapor za več kot 44 let

T. J. G./Dolenjski list
17. 7. 2014, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Štiri žrtve ropov so v napadih utrpele poškodbe, strahu pa zagotovo ne bodo pozabile, čeprav so roparji končali v zaporu. Kazni so bile sicer nižje od tistih, ki jih je predlagal tožilec.

T. J. G./Dolenjski list
»S tako brutalnimi in nasilnimi ropi, storjenimi v tako kratkem času in na tako nizkoten način, se krško sodišče še ni srečalo. Oškodovanke, gre za starejše ženske iz Posavja, ki so živele same, so roparje moledovale, naj jih pustijo pri miru, oni pa so se smejali, jih pretepali in jim grozili,« je dejal tožilec okrožnega tožilstva Krško Bogdan Matjašič.

Vse žrtve so bile poškodovane, ena celo tako, da so jo morali zjutraj s helikopterjem odpeljati v klinični center, v bolnišnici pa je ostala 13 dni. »Žrtve bodo pozabile, da so jim roparji pobrali zlato in denar, a tega, kar so doživele, ne bodo mogle nikoli zbrisati iz spomina,« je dodal tožilec, ko je obrazložil predlagane kazni: za Bojana Brajdiča Novico iz Dobruške vasi je za 4 rope in tatvino predlagal skupaj 21 let in 4 mesece zapora, za Danijela Brajdiča iz Kerinovega Grma za tri rope in dve tatvini 17 let zapora, za njegovega brata Mitjo pa za štiri rope, dve tatvini in poškodovanje tuje stvari 9 let in 4 mesece zapora.

»Takšna dejanja so v porastu, vsaka nižja kazen bi bila slab znak za druge storilce,« je opozoril tožilec Matjašič in dodal, da je za rop po kazenskem zakoniku zagrožena kazen od 3 do 15 let zapora, predlagane kazni za posamezne rope so torej prej nizke kot visoke.

Kako so se ropov lotevali malopridneži, si v celoti preberite v današnji izdaji časnika Svet24.