Črna kronika

NPU z osmimi hišnimi preiskavami; trije pridržani

STA/J.P.
16. 7. 2014, 11.12
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 20.09
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes izvajajo osem hišnih preiskav zaradi sumov kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, neuradno zaradi nepravilnosti v družbi Liko Vrhnika. Kriminalisti so pridržali štiri osebe.

Bobo
Nacionalni preiskovalni urad

Preiskovalci v hišnih preiskavah, ki potekajo na območju ljubljanske, murskosoboške in kranjske policijske uprave, iščejo poslovno dokumentacijo in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Po neuradnih informacijah STA sta med pridržanimi tudi nekdanji direktor Lika Iztok Svetin in sedanji direktor Danilo Peteh.

Pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluj 35 kriminalistov iz NPU.

Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, za katera je zagrožena petletna zaporna kazen. Za čas preiskave so štirim osumljencem začasno odvzeli prostost. 

Družba Liko Vrhnika, ki jo je obvladoval I.L., je bila eno večjih lesnopredelovalnih podjetij pri nas, ki je pred leti imela več hčerinskih družb (Liko Pohištvo, Liko Vrata, Liko Trade in Liko NB), nato pa so te prodali.

Del jih je prek verige transakcij končal v lasti I.L. in srbskega državljana Daliborja Hemija, ki je za tri hčerinske družbe skupno odštel vsega tri evre. Glavna dejavnost Lika Vrhnika je takrat postala oddajanje nepremičnin.

Za družbo s 140-letno zgodovino je bil lani januarja začet postopek prisilne poravnave, sklep o potrditvi prisilne poravnave pa je postal pravnomočen 22. novembra. Upravitelj je upnikom Lika Vrhnika v prisilni poravnavi priznal za 7,52 milijona evrov terjatev, rok za plačilo terjatev pa je štiri leta od pravnomočnosti sklepa.

Mladina pa je lani poročala, da je tožilstvo preiskavo sprožilo zaradi prijave, ki jo je davčna uprava napisala po inšpekcijskem nadzoru v Liku, njegovih hčerinskih družbah in še dveh družbah.

Liko Vrhnika je namreč pred leti prenesel stroje in zaloge na hčerinski družbi Liko Pohištvo in Liko Vrata, ki sta prevzeli vso proizvodno dejavnost skupine. Družbi sta nato postali insolventni, a namesto da bi vodstvi sprožili insolvenčne postopke, so stroje in zaloge, vredne okoli 3,5 milijona evrov, prodali Preudarni firmi, ki je bila neaktivno podjetje, sedaj pa je že izbrisana.