Med prvimi podatki, ki so jih po današnjem potresu prejeli na Agenciji RS za okolje (Arso), ni bilo nobene poškodbe na objektih, zaradi česar so ocenjevali, da intenziteta potresa ne bo presegla V. stopnje po 12-stopenjski evropski potresni lestvici. Nato pa so prejeli tudi podatke o poškodbah na objektih. Tako po dosedanjih podatkih intenziteta potresa ne bo presegla VI. stopnje.

Kot je pojasnil Godec, gre po dosedanjih podatkih sicer za manjše odpadanje koščkov ometa in lasaste razpoke, in sicer na ozkem območju poškodb med Ilirsko Bistrico in Pivko. Žarišče današnjega potresa z magnitudo 4,4 je bilo namreč po njegovih besedah globoko - 20 kilometrov. V takšnih primerih se potres čuti na širokem območju, toda na območju nad žariščem učinki niso tako močni, pravi Godec.

Podatke o učinkih po njegovih besedah sicer še zbirajo. Kot pravi, ima Arso v Sloveniji 5000 makroseizmičnih poročevalcev, prebivalci pa preko spletnega portala agenciji tudi poročajo, kako so čutili potres. Doslej so po njegovih besedah dobili že 2500 poročil o učinkih potresa, na podlagi katerih na Arsu ocenijo, kako so potres čutili v posameznem delu Slovenije.

Potres, ki se je zgodil ob 10.58, so po podatkih Arsa čutili prebivalci celotne Slovenije, prav tako pa tudi prebivalci italijanskega Trsta ter hrvaške Istre, Reke in Zagreba.

Po besedah tajnika svetovne seizmološke organizacije in profesorja na tržaški univerzi Petra Suhadolca je bil potres na prelomu, ki je del snežniškega nariva. "Gre za območje, kjer so tudi v preteklosti beležili močnejše potrese - zadnjega pred kakimi desetimi leti, ki pa niso presegali magnitude 5,5," je dejal za portal Slovencev v Italiji slomedia.it.

potresNihče ne more natančno odgovoriti, ali lahko pričakujemo še kakšen močnejši sunek ali gre za nekaj povsem rutinskega, pravi. Če pa sklepajo na podlagi izkušenj s tega območja, je bil danes glavni potres, kateremu bo sledila vrsta sunkov. To bo trajalo več mesecev, a se bodo počasi umirjali, pravi Suhadolc. "Zaenkrat smo lahko pomirjeni," je dejal.

Na območju današnjega potresa so po besedah dežurnega seizmologa Godca podobne potresne sunke zabeležili tudi v preteklih letih. Maja 1995 je to območje stresel potres VI. stopnje po evropski potresni lestvici, junija 2002, aprila 2005 in oktobra 2010 pa potresi V. stopnje.