Slovenija

Elektro Ljubljana odklopil še zadnja dva agregata

STA/M.J.
22. 4. 2014, 16.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Elektro Ljubljana je pred velikonočnimi prazniki odklopil še zadnja dva agregata, s katerimi je prebivalce na območjih, ki jih je v začetku februarja prizadela ledena ujma, oskrboval z elektriko. Zdaj se vsi odjemalci na območju Elektra Ljubljana z električno energijo ponovno napajajo iz omrežja, vendar pa to še ni dokončno sanirano.

Petra Rupnik

Zadnji dve transformatorski postaji na območju Elektra Ljubljana, ki sta se še napajali s pomočjo agregatov, sta bili TP Kopišče in TP Kamniška Bistrica dom na območju Kamnika, so sporočili iz družbe.

Kljub temu da se vsi odjemalci z električno energijo ponovno napajajo iz omrežja, pa opozarjajo, da omrežje ni dokončno sanirano. Dela za vzpostavitev prvotnega stanja omrežja bodo trajala še vsaj do konca leta, zaradi njih pa bo v prihodnjih mesecih tudi pogosteje prihajalo do prekinitev oskrbe z električno energijo.

Februarska ujma je najbolj prizadela ravno družbo Elektro Ljubljana, ki je utrpela več kot 20-milijonsko škodo. V letošnjem letu bo tako večina vlaganj namenjena sanaciji omrežja. V družbi, kjer pripravljajo rebalans plana investicij, od lastnika pričakujejo, da bo dobiček iz let 2013 in 2014 pustil nerazporejen, tako da ga bodo lahko uporabili za sanacijo omrežja.

Šimen Zupančič

Zaradi nezavidljivih razmer, v katerih so se po februarskem žledolomu znašla elektrodistribucijska podjetja, je GIZ Distribucije električne energije prejšnji teden na predsednico vlade Alenko Bratušek naslovil tudi pobudo za prerazporeditev sredstev iz delnega programa odprave posledic poplav, visokega snega in žleda med 30. januarjem in 27. februarjem letos.

Ker so elektrodistribucijska podjetja iz programa odprave posledic izključena, v pobudi vlado pozivajo, naj del sredstev, namenjenih za sanacijo posledic ujme, nameni tudi za pokritje stroškov, ki so nastali zaradi uporabe agregatov, s katerimi so elektrodistribucijska podjetja zagotavljala nujno oskrbo z električno energijo.