Slovenija

Celjsko sodišče še drugič oprostilo policista Bobero

STA/J.P.
22. 4. 2014, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Celjsko okrožno sodišče je dan pred 15. obletnico dogodka v Celju še drugič oprostilo policista Mateja Bobero, ki ga je subsidiarna obtožnica svojcev umrlega po predhodnem izgubljenem postopku tožilstva bremenila povzročitve posebno hude telesne poškodbe, zaradi katere je umrl Naser Berisha. Senata dokazi niso prepričali, zato so Bobero oprostili.

Dolenjski list

Sodnica Jožica Arh Petkovič je po razglasitvi sodbe, ki tožeči strani nalaga tudi vse stroške postopka, podrobneje pojasnila, zakaj se je senat odločil za oprostilno sodbo. Po njenih besedah sodišče lahko obtoženca obsodi le, če je prepričano o njegovi krivdi, v konkretnem primeru pa Boberi niso mogli dokazati, da je bil za streljanje dejansko kazensko odgovoren.

O tem, da je šlo za zelo kompleksno zadevo, po njenih besedah zgovorno priča že podatek, da se o psihofizičnem stanju mladega policista v času dejanja niso mogli poenotiti niti trije vrhunski slovenski izvedenci psihiatrične stroke. Bobera je bil po njenih besedah med lovom na Berisho prepričan, da ima slednji pištolo, saj mu je ta s streljanjem zagrozil tudi sam. Dejstvo, da je Berisho ustrelil šele potem, ko je ta znova pobegnil, pa je senat pripisal policistovi bistveno zmanjšani prištevnosti v nadaljevanju dogodka.

Bobera je aprila 1999 v večernih urah na Cinkarniški ulici v Celju med begom ustrelil 27-letnega Berisho. Dva strela sta Berisho tako hudo ranila, da je umrl na poti v celjsko bolnišnico.

Bobera je, tako kot ves čas sodnih postopkov, tudi na razglasitev prišel zamaskiran, njegov zagovornik Danijel Planinšec pa je po razsodbi povedal, da so z odločitvijo zadovoljni in so oprostilno sodbo tudi pričakovali. Ves čas so namreč trdili, da je pri dejanju šlo najprej za zmoto, nato pa tudi za stanje neprištevnosti.

"Res pa je, da je sodba vendarle opozorilo zaposlenim v policiji, da skrbno pretehtajo dejanje in pri svojem delu ravnajo zakonito. Sojenje je trajalo kar 15 let in pri tem je bila večkrat raziskana vsaka podrobnost," je dejal Planinšec. Slednji sicer pričakuje pritožbo s strani tožnikov, a meni, da bodo z njo, glede na vsa dejstva v dosedanjem postopku, zelo težko uspeli.

Ali se bodo svojci pritožili na današnjo odločitev sodišča, njihov zastopnik Gorazd Fišer danes še ni mogel napovedati, saj se bo najprej posvetoval z njimi. Sicer pa ga razsodba ni presenetila, saj pravi, da se zaveda, kako je v tej državi težko obsoditi policista, zlasti ko je oškodovanec oseba, za katero je v javnosti veljalo negativno prepričanje.

Ponovno sojenje za Bobero se je začelo februarja lani, saj je celjsko višje sodišče avgusta leta 2011 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je policista Bobero oprostilo obtožbe o povzročitvi posebno hude telesne poškodbe. 

"Kljub temu pa težko sprejmem dejstvo, da nek profesionalni policist, četudi je na začetku svoje poklicne poti, strelja, ne da bi videl, kam strelja, uporablja orožje, ne le takrat, ko misli, da je življenjsko ogrožen, ampak tudi takrat, ko nekdo beži pred njim. Ta pravna akrobatika me malo skrbi, a je bilo težko pričakovati, da bo sodišče na Celjskem razsodilo kako drugače, kot je," je dejal Fišer.

Ponovno sojenje za Bobero se je začelo februarja lani, saj je celjsko višje sodišče avgusta leta 2011 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je policista Bobero oprostilo obtožbe o povzročitvi posebno hude telesne poškodbe. Pri tem je v sklepu novemu senatu predlagalo, da mora biti izdelano novo psihiatrično mnenje.

Fišer se je v pritožbi skliceval na zmotno ugotovitev dejanskega stanja. Zahteval je, naj se obtoženega spozna za krivega in se ga kaznuje. Obramba pa se je na sodbo pritožila predvsem zaradi domnevnih kršitev kazenskega postopka.