Črna kronika

Mafija tudi v slovenskem zdravstvu

Simon Rosc/M.J.
24. 3. 2014, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V zdravstvu se vrtijo veliki zneski, ki premamijo tiste, ki bi se radi okoristili na račun davkoplačevalcev. Zdravnik Erik Brecelj jih je poimenoval mafija. Ta naj bi po vetru obračala zdravstvo in si s tem polnila žepe, zato ni čudno, da je le malo takšnih, ki se upajo spopasti z vsem tem. Bo zaradi tega odstopila tudi Alenka Trop Skaza?

Arhiv Svet24, Mediaspeed

Pred meseci je kot strela z jasnega udarila novica, da komaj dobro osedlani zdravstveni minister Tomaž Gantar odstopa z mesta ministra. Še bolj kot to je šokiral njegov razlog za odstop, a povedal je samo tisto, kar smo vsi po tihem že vedeli – korupcija v zdravstvu. Sledili so tedni iskanja novega zdravstvenega ministra, ki ga je čakalo trdo delo in predvsem mesto osovraženega člena vlade, ki se bo spopadel s tistimi, ki se zvesto napajajo iz bogatih kupčkov denarja, ki se pretakajo po zdravstveni blagajni.

A naposled smo le dobili pogumno Alenko Trop Skaza, ki je sedla na ta že ohlajeni stolček. A zdaj je slišati, da so milijarde celo zanjo pretrd oreh. V javnost so namreč prišle informacije, da naj bi odstopila, in to morebiti že danes. In kakšen je razlog? V javnosti sta zaokrožila dva. Prvi je ta, da Trop Skaza odstopa, ker je s svojim ministrovanjem močno ogrozila podjetje svojega moža Smiljana Tropa, saj podjetje zaradi njenega ministrovanja ne more več sklepati poslov s prejemniki javnih sredstev.

Arhiv Svet24, Mediaspeed

Čeprav je, še preden je nastopila mandat ministrice, dejala, da bo njen mož odprodal svoj 74-odstotni lastniški delež v podjetju Klima Ptuj, d. o. o., v katerem je bila tudi sama vse do februarja letos prokuristka, in prepustil direktorski stolček nekomu drugemu, se to do danes še ni zgodilo, prav tako je pred dnevi za medije dejal, da o tem ne razmišlja. Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj je Trop Skaza sploh zaplavala v kalne zdravstvene vode, saj je bilo vendar že vnaprej jasno, da bo to hud udarec za moževo podjetje in s tem tudi njene družinske finance. Drugi razlog, ki kroži o njenem odstopu, pa je v soboto za medije predstavil kirurg Erik Brecelj. »Biti zdravstveni minister je v Sloveniji bolj nevarno kot biti notranji minister. Jasno je, da zdravstvo obvladuje mafija in ta si ne želi, da bi bil na mestu ministra nekdo, ki bi ukrepal proti njim. Zato se zadnje čase tudi soočamo z odstopi ministrov, ti pa se morajo v svojem mandatu soočiti tudi z različnimi grožnjami,« je pojasnil.

Kaj je res in kateri razlog je pravi, medijem ni uspelo preveriti ne pri ministrici ne pri vladi. Vsi so se namreč odločili molčati.

So pa v javnost prišle neuradne informacije, da naj bi se na vladi na ta scenarij, da bo razpadajoče slovensko zdravstvo spet ostalo brez glave, pripravljali že dlje časa in tako že iskali imena, ki bi v najbolj črnem primeru lahko nadomestila Trop Skazo. 

Ali so torej milijarde, mafija in slabo stanje v zdravstvu za ministrico prevelik zalogaj, bomo morda vedeli že danes, odločitev je samo njena. Dejstvo pa je, da bo morala Trop Skaza ali njen naslednik z ostrim krampom skopati rov na svetlo zdravnikom, ki delajo v težkih razmerah, bolnikom, ki stojijo v dolgih čakalnih vrstah, in zdravstvenim ustanovam, ki razpadajo na nedokončanih gradbiščih. Ob tem lahko le zaželimo pozdrav iz podzemnih rovov – srečno!