Svet

Rusi na Krimu zavzeli novo oporišče, ukrajinska vojska se umika

STA/M.J.
24. 3. 2014, 19.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Rusija je davi prevzela nadzor nad pomorskim oporiščem v Feodosiji na zahodu Krima in zajela ukrajinske vojake. Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov pa je svoji vojski ukazal umik s krimskega polotoka, ki si ga je nedavno priključila Rusija. Na območje je medtem dopotoval ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki je pregledal ruske sile.

Reuters

Ruske sile so z uporabo šok granat vdrle v pomorsko oporišče v Feodosiji na zahodu Krima, eno zadnjih ukrajinskih vojaških oporišč na Krimu.

Po navedbah tiskovnega predstavnika ukrajinskega obrambnega ministrstva na Krimu Vladislava Seleznjova naj bi tri ruska vozila zapustila oporišče, prevažala pa naj bi ukrajinske vojake z zvezanimi rokami. Zajeli naj bi med 60 in 80 vojakov, ki so po navedbah ukrajinskega pomorskega sindikata pripadniki elitne enote ukrajinske mornarice.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je danes svoji vojski zaukazal umik s Krima. Odločitev o tem je sprejel nacionalni svet za obrambo v Kijevu, po besedah Turčinova pa vključuje tudi umik svojcev vojakov.

Na Krim pa je dopotoval ruski obrambni minister Šojgu, tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pregledal je rusko črnomorsko floto v pristaniškem mestu Sevastopol in za namestnika poveljnika imenoval nekdanjega vodjo ukrajinske mornarice Denisa Berezovskega. Kasneje se je srečal še s proruskim krimskim premierom Sergejem Aksjonovim. Gre za prvi obisk kakega visokega predstavnika ruskih oblasti na krimskem polotoku po njegovi priključitvi Rusiji.

Ruski obrambni minister je nekdanjim ukrajinskim vojakom zagotovil, da bodo lahko služili kjerkoli na ozemlju Rusije, imeli pa bodo enake pravice in ugodnosti kot drugi ruski vojaki.

Šojgu je kot pomembno prioriteto Rusije navedel zavarovanje vojaške opreme na Krimu. "V zadnjih dneh si je skupina vojakov prizadevala, da vojaška oprema ne bi padla v ne najboljše roke," je dejal.

Ukrajina je po besedah namestnika premiera Krima Rustama Temirgalijeva zmanjšala tudi dobavo električne energije na Krim za 50 odstotkov, zaradi česar so na polotoku uvedli redukcije. "Trenutno je brez elektrike okoli 30 odstotkov Krima," je dejal Temirgalijev, obenem pa dodal, da so bili pripravljeni na takšen ukrep Kijeva.

Po njegovih besedah bodo težavo poskušali rešiti z 900 mobilnimi generatorji, ki so deloma že v uporabi v bolnišnicah, upravnih zgradbah ter za zagotavljanje oskrbe z vodo, zagnali pa bodo tudi tri termoelektrarne. Temirgalijev je sicer še izrazil prepričanje, da bi v primeru popolne prekinitve dobave iz Ukrajine ponovno preskrbo z elektriko lahko vzpostavili v mesecu in pol.

Že v soboto je sicer Rusija razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom, v nedeljo pa je ruski predsednik Vladimir Putin odredil oblikovanje novih upravnih struktur.

reuters