Kultura

Vse, kar ste želeli vedeti o najlepši ženski na svetu

Agata Rakovec Kurent
24. 3. 2014, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Angelina Jolie te dni navdušuje v napovedniku filma Maleficient, v katerem igra zlobno vilo, ki uspava Trnuljčico. To kot dekletce upodobi Angelinina hči, Vivienne Marcheline, saj je bila edini otrok, ki se je Angelini s hudobno masko sploh upal približati.

Lepa igralka že od nekdaj dviga veliko prahu, odkar je v njeno življenje stopil Brad Pitt, pa sta najbolj oblegan par na svetu. Mamici šestih otrok medijska pozornost ni odveč in jo zna spretno preusmeriti na zares pomembne stvari: je častna ambasadorka organizacije Unicef in svoj glas mnogokrat povzdigne za šibke in zatirane. Zadnje mesece buri duhove z napovedano preventivno odstranitvijo jajčnikov. Izbrskali smo zanimivosti, ki jih o po mnenju mnogih najlepši ženski na svetu morda še niste vedeli.

1. 173 centimetrov visoka in 59 kilogramov težka igralka se je rodila 4. junija 1975 v igralski družini. Mama Marcheline Bertrand je bila Francozinja in Angelina ji je izredno podobna, njen oče pa je priznan hollywoodski igralec Jon Voight.

2. Angelina je naravna blondinka. Mati ji je lase pobarvala na temno rjavo, ko je imela le štiri ali pet let. Barva si jih vse odtlej.

3. Angelinini predniki so bili iz Francije, Nemčije, Slovaške, Nizozemske, Kanade in celo iz indijanskega plemena Irokezi.

4. Njena mati Marcheline se je tako bala, da bi hči padla v slabo družbo in začela uživati droge, da ji je komaj 14-letni dovolila, da je doma naselila še svojega fanta, tako da ju je lahko imela na očeh.

5. Angelinina botra sta igralca Jacqueline Bisset in Maximilian Schell.

6. Angelina ima 14 tetovaž. Na hrbtu ima napis Know your rights (Poznaj svoje pravice) po istoimenski pesmi njene najljubše skupine The Clash. Prvo tetovažo v življenju si je naredila v mamini družbi. Napis A prayer for the wild at heart kept in cages (Molitev za divje v srcu, ujete v kletkah) so navdihnile besede Tennesseeja Williamsa. Med njenimi tetovažami so tudi geografske koordinate rojstnih krajev njenih otrok in zaročenca Brada Pitta.

7. Angelininim konjiček je med drugim zbiranje nožev in prvih knjižnih izdaj.

8. Na začetku devetdesetih let je trpela za depresijo in se začela rezati. Pozneje je priznala: »Takrat se mi je zdelo, da se ne morem povezati z nobenim človeškim bitjem.«

9. V prvem filmu se je pojavila ob očetu, ko je štela sedem let, igralski preboj pa ji je uspel s televizijskim filmom Gia. Tragična življenjska zgodba fotomodela Gie Marie Carangi ji je prinesla zlati globus za najboljšo igralko.

10. V vitrini ima tudi oskarja za stransko vlogo v filmu Nore in svobodne (Girl, Interrupted) iz leta 1999. Letos je prejela častnega oskarja oziroma nagrado Jean Hersholt za humanitarne dosežke.

11. Angelina je obsedena z adrenalinom. Pilotira helikopter in rada sama izvaja kaskaderske točke v svojih filmih. Tako je sama odigrala kar 80 odstotkov vseh kaskaderskih vložkov v filmih o Lari Croft.

12. Je edina od velikih hollywoodskih zvezd, ki nima predstavnika za stike z javnostjo. Za svojo medijsko podobo skrbi sama.

13. Poročena je bila dvakrat. Na prvi poroki s soigralcem Jonnyjem Leejem Millerjem je nosila črne usnjene hlače in belo majico, na katero je Jonnyjevo ime zapisala s svojo krvjo. Leta 1998, ko je zakon razpadel, se je zapletla v razmerje s soigralko Jenny Shimizu. Leto pozneje se je v Las Vegasu poročila z oskarjevcem Billyjem Bobom Thorntonom. Poroka je stala 189 dolarjev, zakon je trajal štiri leta. Ko sta bila poročena, sta okoli vratu nosila obeske s krvjo drug drugega.

14. Živi po preprostem pravilu: tretjino zaslužka zapravi, tretjino podari in tretjino spravi na varčevalni račun.

15. Brad Pitt je Angelino zasnubil leta 2012 s prstanom, vrednim kar pol milijona dolarjev. Poročni zvonovi utegnejo biti še oddaljeni, ker igralca pravita, da se ne bosta poročila, dokler povsod v ZDA ne bodo uzakonjene tudi istospolne poroke.