Črna kronika

33-letnika ubil hlod

N.J.
7. 3. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Policijska uprava Kranj poroča o dveh delovnih nesrečah, ki sta se zgodili v četrtek. V Železnikih je pri delu v gozdu hlod tako hudo poškodoval 33-letnika, da je na kraju umrl.

Po podatkih policije naj bi šlo za 33-letnega državljana Bosne in Hercegovine.

V Olševku pri Kranju pa se je pri spravilu lesa hudo poškodoval 62-letni občan. Kriminalisti o nesreči v Železnikih še zbirajo obvestila.

Gospodarska inšpekcija opozarja na nevarnosti

Delo v gozdu je nevarno že v običajnih razmerah, ob žledolomu pa gozdarski inšpektorji opozarjajo na dodatno skrb za varnost pri tem opravilu. Lastnikom gozdov, ki niso vešči dela v takih razmerah in niso ustrezno opremljeni, delo v gozdu odsvetujejo, saj so posledice lahko usodne. Gozdarska inšpekcija Inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje po ledeni ujmi izpostavlja, da dela v svojem gozdu lahko opravlja lastnik gozda, pri tem pa mu lahko pomagajo njegovi zakoniti dediči ter njihovi zakonci in druge fizične osebe v obliki medsosedske pomoči. Dela v gozdu lahko opravljajo tudi za ta dela registrirane fizične ali pravne osebe, ki izpolnjujejo predpisane pogoje glede strokovne usposobljenosti, ki jih določa pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih in zakon o varnosti in zdravju pri delu ter pravilnik o varstvu pri delu v gozdarstvu.


Registrirani izvajalci morajo biti strokovno usposobljeni, usposobljeni za varno in zdravo delo, uporabljati varno delovno opremo, ki mora biti pregledana in preizkušena ter uporabljati predpisano osebno varovalno opremo.

Vsi, ki so pridobili dovoljenje za opravljanje dejavnosti izvajanja del v gozdovih, morajo preden prvič začnejo izvajati dela v gozdovih, pristojni gozdarski inšpekciji predložiti dokazila o strokovni usposobljenosti delavcev in dokazila, potrebna za izvajanje del po predpisih, ki urejajo varnost in zdravje pri delu za delavce, delovno opremo in osebno varovalno opremo.

Po zakonu o gozdovih ima gozdarska inšpekcija pravico in dolžnost, da preveri, ali izvajalci izpolnjujejo pogoje za opravljanje del v gozdu.

Lastnikom gozda, ki niso registrirani izvajalci gozdarskih dejavnosti, ni treba izpolnjevati pogojev glede strokovne usposobljenosti in tudi ne usposobljenosti po zakonu o varnosti in zdravju pri delu za izvajanje del v lastnem gozdu.

Izjema glede določil usposobljenosti za varno in zdravo delo delavcev so tisti lastniki gozdov, ki so samozaposleni kot kmetje ali pa so kmetje delodajalci. Ti morajo imeti izdelano izjavo o varnosti z oceno tveganja in se držati načina in ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, ki so določeni v izjavi o varnosti z oceno tveganja.

V kolikor ima kmet delodajalec zaposleno osebo, ki ni njegov zakoniti dediči ali dedičev zakonec, pa mora zaposleni izpolnjevati tudi pogoje strokovne usposobljenosti. Zavod za gozdove Slovenije organizira tečaje za varno delo v gozdu za lastnike gozdov. Termini različnih tečajev so objavljeni na njihovi spletni strani.

 

UZR