Črna kronika

Skupilo jo je kar nekaj avtomobilov...

STA / S.R.
30. 7. 2013, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po Sloveniji danes odpravljajo posledice ponedeljkovih neurij z močnim vetrom. Veter je odkrival strehe hiš in drugih poslopij ter podiral drevesa.

P. T., M.K., Twitter
Fotografijo podrtega drevesa na Cesti pri Ajdovščini v Vipavski dolini nam je poslala bralka Petra.

V večini primerov so gasilci takoj priskočili na pomoč. Motena je bila tudi oskrba z elektriko, večina okvar pa je že odpravljenih.

Neurja so Slovenijo zajela ob prehodu hladne fronte z zahoda. Prva neurja so zajela Primorsko in Gorenjsko, nato osrednjo Slovenijo ter Štajersko in Koroško, v nekoliko milejši obliki pa še jugovzhodno Slovenijo in Pomurje. Poročil o morebitni toči ni, zavarovalnice pa so že začele s popisi škod.

Gasilci v Slovenski Istri so ob ponedeljkovih neurjih opravili skupno pet intervencij, od tega je v štirih primerih šlo za odstranjevanje padlih dreves. Hujših posledic očitno ni bilo, saj danes še niso prejeli klicev krajanov o kakšni dodatni škodi, so za STA pojasnili v koprski gasilski brigadi.

Je pa ponedeljkovo neurje na Obali botrovalo tudi potopu manjše jahte, ki jo je na komunalnem privezu ob stari Semedelski cesti v Kopru poskušal privezati 62-letni Poljak. Pri tem si je poškodoval roko, zato so ga odpeljali v izolsko bolnišnico, jahta pa se je potopila, so sporočili iz koprske policijske uprave.

V prestolnici gasilci posredovali v 128 primerih

V Ljubljani je močan veter v ponedeljek popoldne razkril velik del strehe študentskega doma Akademski kolegij. Kot je danes STA povedala direktorica Študentskega doma Ljubljana Meta Škufca, so gasilci že v ponedeljek za silo pokrili streho, zdaj pa škodo še ocenjujejo in se dogovarjajo z zavarovalnico.

Kot so STA sporočili iz Mestne občine Ljubljana (MOL), je veter odkril tudi streho sosednjega Pionirskega doma, prav tako je veter odkril pločevino na Osnovni šoli Kašelj. Na obeh objektih so gasilci streho zaščitili s folijo. Skupno je občina za sanacijo predala 200 kilogramov folije, 15 kilogramov žebljev in tri kilograme lepenkarjev.

Na območju MOL je sicer javna gasilska služba na pomoč priskočila 128-krat. Na 55 objektih je bilo potrebno odstraniti poškodovano kritino in prekriti odkrite strehe objektov, v 66 primerih so odstranjevali padla drevesa. Na intervencijah je skupno sodelovalo 270 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih enot in Gasilske brigade Ljubljana ter trije uslužbenci oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo ljubljanske občine.

Po podatkih ljubljanske občine bo danes treba posredovati še na 15 lokacijah, pri čemer gre predvsem za odstranjevanje dreves, ki nikogar ne ogrožajo, in tri odkrite strehe. Podatkov o skupni škodi občina še nima, posebnih komisij za oceno te škode za zdaj še ne načrtujejo.

Veter je odkril tudi del strehe na ginekološki kliniki na Leonišču, so STA povedali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ni pa odkril strehe na pediatrični kliniki, kot so kazale prve informacije.

Na Štajerskem 560 klicev na pomoč

Na Štajerskem se je zaradi neurja podrlo več dreves in električnih drogov, veter je razkril tudi več stavb, ki so jih gasilci zasilno prekrili. Kot so za STA danes povedali v regijskem centru za obveščanje v Mariboru, so v ponedeljek zvečer in v noči na danes prejeli kar okoli 560 klicev na pomoč zaradi neurja. Večinoma je šlo za gmotno škodo, poškodovanih oseb pa ni bilo.

Gasilci so med drugim morali posredovati v osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor, kjer je s strehe odneslo tri strešne plošče. Vodstvo šole škodo še ocenjuje, po prvih podatkih pa bo plošče najverjetneje mogoče ponovno namestiti nazaj na streho, zato večjih težav ne pričakujejo.

V občini Rogaška Slatina so gasilci pokrili več streh stanovanjskih objektov in gospodarskih poslopij ter odstranili več podrtih dreves. Po besedah namestnice župana Petre Gašparič je šlo večinoma za starejše objekte, zato naj ne bi bilo večje škode.

V občini Lenart je med drugim zaradi padca elektrodroga zagorelo strnišče na osmih hektarjih požete njive, požar so pogasili gasilci. Kot je zapisano v poročilu Uprave RS za zaščito in reševanje, je veter odkril tudi del strehe na nakupovalnem centru v Murski Soboti, pločevinasto streho pa sta nato nazaj pritrdila tamkajšnja gasilca.

V Lokah v občini Ljubno ob Savinji je močan veter odkril streho dela industrijske hale podjetja KLS Ljubno, kjer pa so položaj s pomočjo gasilcev takoj sanirali. Kot je danes STA povedal direktor podjetja Bogomir Strašek, pri tem ni nastala škoda, proizvodnja pa je nato stekla normalno naprej.

Med popravilom strehe po neurju je 44-letnik padel in se poškodoval

Na Gorenjskem je močan veter že v ponedeljek popoldne, pa tudi v noči na danes podrl več dreves, ki so jih gasilci in delavci cestnih podjetij razžagali in odstranili. Kratkotrajno je bila ponekod na spodnjem Gorenjskem motena tudi oskrba z električno energijo.

Neurja na širšem Celjskem in Koroškem so poleg odkritih streh na objektih zaradi podrtih dreves ter strešnikov, kamenja in drugih predmetov na cestah povzročala tudi težave v prometu. Zaradi podrtega semaforja je bila med drugim zaprta Mariborska cesta v Celju, so sporočili iz Policijske uprave Celje, kjer so bili obveščeni tudi o padcu s strehe. Med popravilom strehe, ki jo je razkril močan veter, je z višine okoli 4,5 metra padel 44-letni občan Polzele, ki se je pri padcu hudo poškodoval.

Območje jugovzhodne Slovenije jo je ob ponedeljkovem močnem vetru odneslo z manj posledicami kot drugi predeli države. Večje škode, razen več delno razkritih streh, podrtih dreves in električnih drogov ter prekinjenih električnih vodov, ni bilo. Pristojne ekipe so se na nesrečo takoj odzvale, na območju Posavja, ker je bilo največ prekinitev električnega napajanja, pa so omenjene težave že odstranili.

 

Nekaj posledic ponedeljkovega neurja pa so z nami delili tudi naši bralci:

P. T., M.K., Twitter
Drevesa so padla na nekaj avtomobilov (Foto: Twiiter Špela P.).
P. T., M.K., Twitter
Gasilci odstranjujejo posledice neurja v Grosupljem (Foto: M.K.).