Črna kronika

V eksploziji na univerzi v sirskem Alepu več mrtvih

STA / A.M.
15. 1. 2013, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na območju univerze v sirskem Alepu je danes odjeknila eksplozija, pri čemer je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 80 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Izvor eksplozije ni jasen.

Eksplozija je odjeknila na prvi dan izpitov na univerzi. Kot je povedal guverner tega drugega največjega sirskega mesta Mohamed Vahid Akad, so doslej našteli 82 smrtnih žrtev in več kot 160 ranjenih.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki je blizu opoziciji, je medtem navedel, da je bilo ubitih 52 ljudi, da pa bi število žrtev lahko še občutno naraslo.

Uradna sirska televizija je poročala o "terorističnem napadu na univerzi v Alepu". Sirski uporniki zatrjujejo, da je šlo za letalski napad, sirska vojska pa govori o raketi, ki so jo izstrelili uporniki, a je zgrešila tarčo in padla na območje univerze.

Univerza se nahaja v predelu mesta, ki ga nadzira predsedniku Bašarju al Asadu zvesta vojska. Prestolnica severa države je že od julija lani razdeljena na okrožja v rokah upornikov in tista, ki jih nadzira režim.

V eksploziji sta bili po besedah študentov poškodovani stavbi fakultete za umetnost in fakultete za arhitekturo. Univerza v Alepu je oktobra kljub spopadom odprla svoja vrata.