Kultura

Bliža se 24. izdaja tržaškega filmskega festivala

STA / A.M.
15. 1. 2013, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Trstu se bo te dni začel 24. tržaški filmski festival, ki velja za najpomembnejši festival filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope v Italiji. Po otvoritvenem filmu Il viaggio della signorina Vila v režiji Elisabette Sgarbi bodo predvajali tudi film Metoda Pevca Vaje v objemu.

Metod Pevec je na lanski 15. izdaji Festivala slovenskega filma v Portorožu za film Vaje v objemu prejel vesno za režijo.
Jana Zupančič, ki je v filmu zaigrala Tjašo, je na festivalu prejela vesno za najboljšo žensko glavno vlogo, vesno za najboljšo glavno moško vlogo pa si je prislužil Uroš Fürst za vlogo Uroša. Fürst si je nagrado delil z Gregorjem Bakovićem.

V tekmovalni program igranih celovečernih filmov je bil sicer uvrščen češko-slovenski film Olma Omerzuja Mlada noč. Film bo na sporedu v soboto, 19. januarja, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). V tekmovalni nabor so uvrščena najboljša dela, ki so nastala v zadnjem letu in ustrezajo festivalski zahtevi - da gre za italijanske premiere.

Mednje tako sodi tudi razvpiti srbski film Klip Maje Miloš, zmagovalec lanskega festivala v Rotterdamu ter nagrajenec zadnjega ljubljanskega festivala Liffe. Tudi letos ni izostal predstavnik romunske kinematografije, ki jo predstavlja režiser Marian Crisan s filmom Rocker, pa tudi nagrajenec Fipresci v Cannesu, beloruski režiser Sergej Loznitsa s filmom V megli.

V sekciji, posvečeni filmom, ki so nastali v regiji, bo posebej predstavljen film Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, ob njem pa še kratki film zamejskega režiserja Ivana Gergoleta o nastajanju filma Arheo: Making Arheo film. Projekciji obeh filmov bosta na sporedu v nedeljo, 20. januarja.

Na festivalu bodo predstavili tudi slovitega filozofa Slavoja Žižka, in sicer v dokumentarnem filmu Perverznežev vodič po ideologiji režiserke Sophie Fiennes. Tako kot film Vaje v objemu tudi film o Žižku sodi med posebne projekcije.

Med 136 prijavljenimi projekti iz 24 evropskih držav je v končni izbor prišlo 12 igranih in deset dokumentarnih filmov iz 11 evropskih držav. Med igrane sta se uvrstila tudi dva slovenska filma: Pravica ljubiti režiserke Barbare Zemljič, ki je nastala v produkciji Aatalante in Vztrajanje režiserja Miha Knifica v produkciji Nukleus Film - Slovenija.

Velika pridobitev letošnjega filmskega festivala je nova dvorana Sala Tripcovich. Mestne oblasti so omogočile, da so novo gledališko dvorano opremili tudi za sodobne filmske projekcije, so še sporočili s SFC.

Med 21. in 23. januarjem bo v sklopu festivala potekal East Meets West, koprodukcijska platforma za vzhodnoevropske in italijanske projekte, ki iščejo koproducente iz zahodnih držav. Letos bodo v fokusu države iz nemškega govornega področja: Nemčija, Švica in Avstrija. Novost letošnje platforme je nagrada za najboljši projekt, ki jo bo podelila tričlanska žirija.