Črna kronika

V Piranu razstavljata Rajmund Kocbek in Barbara Kožar

STA
12. 10. 2012, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V piranski Mestni galeriji bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Preludiji akademskega slikarja Rajmunda Kocbeka.

Dela po mnenju kustosinje razstave Nives Marvin dokazujejo suvereno avtorjevo kontinuiteto v enigmatičnem svetu ustvarjanja. S prvo samostojno fotografsko razstavo Zaljubljena v Piran se drevi predstavlja tudi Barbara Kožar.

Kocbeka, ki se s Preludiji predstavlja po desetletnem premoru, bi po besedah Marvinove težko umestili v kakršnokoli obstoječo sodobno umetnostno smer. Tudi z drevišnjo razstavo, ki je prerez avtorjevega ustvarjanja v zadnjih desetih letih, ponuja pa izbor platen in del na papirju različnih formatov, se avtor ograjuje od trenutnih aktualno modnih trendov.

Kocbekovo slikarstvo odlikuje prepoznaven avtorski ikonografski kanon, je v spremnem katalogu ob razstavi zapisala Marvinova. V njegovih delih je jasno opaziti zavezanost uporabi klasičnih slikarskih elementov in figuralike, ki pa je posebna in opredeljena s "kocbekovsko" ekstatično čutnostjo.

V središču ustvarjanja so človeške figure, postavljene v tišino prostora, ki je neopredeljiv, brezčasen in adekvaten brezmejnemu univerzumu.

S prvo samostojno razstavo fotografij, naslovljeno Zaljubljena v Piran, se v Apolonijevi palači ob 19. uri predstavlja tudi Barbara Kožar. Razstavljene fotografije pomenijo po mnenju avtorice "pogled na Piran skozi njene oči".

Izmed razstavljenih del bi težko izbrala motive, ki so ji ljubši, saj ji je v Piranu pri srcu prav vse, od streh, zvonikov, morja, golobov do galebov, je za STA povedala avtorica, rojena Pirančanka.

Razstavo Zaljubljena v Piran si je v Apolonijevi palači mogoče ogledati vsak dan do 15. novembra.