Zanimivosti

Smrti, ki vas bodo spravile v smeh

S.R.
12. 10. 2012, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Smrt v filmih je orodje, ki lahko, v kolikor je dobro zaigrana in posneta v gledalcih vzbudi močna čustva. Kadar pa igralci in režiserji z upodobitvijo pretiravajo, so rezultati največkrat komični.

V kolikor ste se pretekli teden sprehajali po spletu, ste najverjetneje zasledili video, ki ga je internetno občinstvo označilo za ''najslabšo sceno umiranja na svetu''. Gre za kratek izsek iz turškega filma ''Karate Girl'' iz leta 1974, ki je vsaj glede na sceno umiranja popolnoma zanič. Le poglejte si enominutno sceno umiranja (prvi video) in vse vam bo jasno.
A primerov zares nenavadnih, če ne že kar komičnih smrti je v filmih še malo morje. Še posebej so bili s tovrstnimi smrtni bogati filmi v 80-ih letih prejšnjega stoletja, čeprav tudi novejši filmi in serije niso popolni imuni na malce preveč ''dramatične'' smrti. Oglejte si nekaj filmskih smrti, ki so po mnenju spletnega občinstva daleč najbolj moteče oziroma smešne.

James Bond: Live and Let Die

Filmi o Jamesu Bondu, sploh tisti starejši že tako ali tako ne skoparijo s precej nenavadnimi scenami umiranja, a ena še posebej izstopa. Govora je o filmu Živi in pusti umreti iz leta 1973, v katerem je Bonda upodobil Roger Moore. V filmu se je glavnega zlobneža, dr. Kanage odkrižal tako, da mu je v usta potisnil kroglo iz pištole. To je zlobneža nekako pripravilo do tega, da se je napihnil kot balon, poletel do vrha sobe in eksplodiral. Dejstvo, da se boj odvija v sobi z bazenom z morskim psom vse skupaj napravi še bolj neverjetno. A Bond pač ne more pustiti, da bi sovražnika požrl morski pes, ali pa ga preprosto utopiti.

Enter the Ninja

80. leta prejšnjega stoletja so bila nasploh zelo ploden čas za kar se da nore filme. Še posebno priljubljeni v tistih časih so bili filmi o ninjah. V filmu ''Enter the Ninja'' (1981) novopečeni ninja v beli uniformi (klasično ločevanje dobrega in zla) pač hodi naokoli in pobija ljudi. V enem izmed prizorov tako s kovinsko zvezdo ubije preprodajalca mamil. Problem je le v tem, da slednji med umiranjem izgleda, kot da ga muči zaprtje.

Shark Attack 3: Megalodon 

Filmi, v katerih so glavni nasprotniki morski psi morajo že tako ali tako paziti, kako uprizorijo smrti v čeljustih ogromnih plenilcev. A če so filmi kot je na primer ''Deep Blue Sea'' dokazali, da je to mogoče storiti mojstrsko, obstaja tudi cel kup filmov o morskih psih, ki se jim smrti ne posrečijo nabolje. Eden izmed takšnih je gotovo tudi Megalodon, tretje nadaljevanje franšize  ''Shark Attack: Megalodon'' (2002), ki potrjuje znano prepričanje, da je vsako nadaljevanje slabše od predhodnikov. Megalodon je ogromni morski pes, ki je očitno zelo lačen, saj v prizoru, ki si ga lahko ogledate spodaj poje cel kup ljudi, vključno z vodnim skuterjem.

Razočarane gospodinje (Desperate Houswives)

Tudi novejše zadeve niso popolni imuni na nenavadne smrti. Nicolette Sheridan, ki igra Eddie, je bila očitno preveč težavna, zato so se je ustvarjalci odločili odkrižati. Da pa je mera polna, so jo ubili na zares nerealističen in humoren način. Po tistem, ko jo Dave skoraj zadavi, se usede v avto, med vožnjo poskuša opraviti klic, skoraj zbije tatinskega soseda, a v zadnjem trenutku zavije in se zaleti v obcestni drog. Ni čudno, da je tožila producente.

Deadly Friend

V filmu se pojavi Kristy Swanson, ki je se boste starejši spomnili iz filma Mannequin 2 (pri nas ga poznamo pod naslovom Maneken v akciji), v katerem junaki lahko ''okamenijo'' s pomočjo ogrlice. Da Kristy ne zna najbolje izbirati scenarijev pa dokazuje tudi ''Deadly Friend'' (1986). V njem igra najstnico, ki jo oče do smrti pretepe. V poskusu oživitve pa ji njeni prijatelji v glavo vstavijo čip iz robota. Kristy nato oživi in se poda na morilski pohod. Zlobni sosedi glavo popolnoma raztrešči kar s košarkaško žogo, brezglava soseda pa nato še malce cepeta po sobi in išče pravo mesto za smrt. Oh ta osemdeseta.