Bigster

Največja dacia na ceste pripelje čez dve leti

Peter Pirkovič
4. 11. 2023, 14.43
Posodobljeno: 4. 11. 2023, 14.45
Deli članek:

Po tistem, ko so študijo Bigster januarja 2021 prvič predstavili širši javnosti, smo jo pred kratkim lahko občudovali tudi v Sloveniji.

Peter Pirkovič
Dacia Bigster

Študijski model je k nam za kratek čas prispel v okviru promocijskih aktivnosti znamke na področju celotne regije, obenem pa s tem pri romunski znamki stopnjujejo napetost pred razkritjem serijskega avtomobila, ki je napovedano za sredino prihodnjega leta. Dobro leto za tem bo ta avto že na voljo tudi za končne kupce. 4,6 metra dolg terenski velikan je izdelan na platformi CMF-B in bo v serijski izvedbi opremljen z bencinskimi in hibridnimi motorji, medtem ko dizelskega motorja ni na seznamu. Kakorkoli, videz študijskega avtomobila vsekakor obeta in bojda bo serijski model zelo podoben konceptu. Močno zatemnjene šipe niso dovoljevale vpogleda v notranjost, in kot smo kasneje izvedeli, je pariško osebje, ki skrbi za omenjeni primerek, vozilo upravljalo izključno z daljinskim upravljalnikom. 

Peter Pirkovič
/

Že ob prvi premieri so pri Dacii omenili, da bo bigster uvrščen v segment C SUV-vozil, medtem ko bo nekoliko manjši duster po novem spadal v segment nižje. V novi, tretji generaciji bo ta javnosti prvič predstavljen 29. novembra, prodajne aktivnosti zanj pa bodo stekle maja ali junija prihodnje leto. Predstavniki Dacie so nam povedali, da ima nova generacija priljubljenega modela kar nekaj oblikovnih vzporednic z bigsterjem, rahlo nenavadna pa je odločitev, da bo štirikolesni pogon na voljo le še v kombinaciji z bencinskim motorjem. Po podatkih registracij iz leta 2022 in 2023 (do konca septembra) je od skupno 2662 registriranih dusterjev pri nas natanko 1300 dizelskih, s pogonom 4x4. 

Peter Pirkovič
Dacia Bigster

Znamka Dacia je na evropskemu trgu prisotna od leta 2004 in v skoraj dveh desetletjih so prodali že več kot osem milijonov vozil, od tega več kot pol milijona samo lani. So med tistimi znamkami, ki spadajo na vrh lestvice glede prodaje fizičnim kupcem, ti pa, tako kažejo zadnji trendi, kupujejo le dobro opremljene avtomobile. Zato zdaj pri vseh obstoječih avtomobilih v ponudbo ponovno uvrščajo paket opreme Extreme, ki ima bogat seznam serijske opreme, temu primerno višja je tudi končna cena. Pri modelih Sandero Stepway, Duster, Jogger in Spring izbira paketa Extreme pomeni od tisoč do dva tisoč višjo ceno, veliko večji cenovni skok pa je opazen pri modelu Jogger s hibridnim pogonom, ki se premierno predstavlja slovenskim kupcem. V tem primeru je začetna cena natanko 28 tisoč evrov, in to zato, ker je s to motorno kombinacijo na voljo le v kombinaciji z bogato založenim paketom Extreme.

Peter Pirkovič
Prtljažnik

Za njihov prvi hibridni avto so inženirji pri Dacii s polic vzeli Renaultov hibridni pogon E-Tech, ki so ga renaultovci leta 2019 najprej uporabili za clia. Pogon je sestavljen iz 1,6-litrskega bencinskega motorja s 66 kilovati (90 KM), elektromotorja in zaganjalnika, ki zmoreta razvijati 36 kW (50 KM), s pogonskim sklopom pa je tesno povezana še baterija z močjo 1,2 kWh, nameščena pod zadnjo klopjo. Sistemska moč hibridnega sklopa znaša 103 kilovate, pri Dacii pa obljubljajo, da je z njim možno prevoziti več kot 900 kilometrov (WLTP-podatki). In še eno posebnost velja izpostaviti pri joggerju. Tega je namreč mogoče s posebnim paketom spremeniti v bivalnik. Za dodatek, ki pri nas stane dodatna dva tisočaka, je treba odstraniti tretjo vrsto in zložiti drugo vrsto sedežev. V kompletu je poleg ležišča (190 x 130 cm) za dve osebi še lesena škatla s prostornino 220 litrov, pri odprtih prtljažnih vratih pa se lahko k zadnjemu delu priključi še majhen šotor za več prostora. 

Poleg vseh novosti velja omeniti še to, da je v ponudbi romunskega proizvajalca zdaj tudi električni spring z zmogljivejšim, 48-kilovatnim pogonom, medtem ko se kapaciteta baterije ni spremenila (27,4 kWh), kar pomeni, da je doseg po meritvah WLPT za 10 kilometrov nižji in znaša 220 kilometrov. Redna cena je določena pri 24.900 evrih, z vključenim popustom in subvencijo se končna cena giblje okrog 15 tisočakov.