Bližnji vzhod

Izrael na meji z Libanonom v visoki pripravljenosti

M.G./STA
4. 11. 2023, 11.23
Posodobljeno: 4. 11. 2023, 11.29
Deli članek:

Voditelj libanonskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je pohvalil delovanje Hamasa in s tem močno zaostril odnose med Izraelom in Libanonom.

Profimedia
Hasan Nasrala med svojim televizijskim govorom, ki so ga poslušali tudi v Teheranu (Iran).

"V preteklem dnevu je prišlo do številnih poskusov napadov na izraelske enote iz predorov in vojaških kompleksov na severnem območju Gaze." "Vojaki so pobijali teroriste, našli Hamasovo orožje in odkrili tunelske jaške, ki so jih uporabljali v teroristične namene," je sporočila izraelska vojska.

Izraelski tanki so uničili tri Hamasove opazovalne točke na severu Gaze, so še sporočili. Ponoči je izraelska vojska izvedla tudi ciljno akcijo na južnem območju Gaze, da bi "očistila zgradbe in deaktivirala eksplozivne naprave". Med operacijo so vojaki naleteli na teroristično celico, ki je prišla iz jaška predora, so še navedli.

Izraelska vojska je po poročanju britanskega BBC v "zelo, zelo visoki pripravljenosti" tudi na meji z Libanonom, potem ko je vodja libanonskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala v petek v svojem prvem televizijskem nagovoru po napadu Hamasa pohvalil njihovo delovanje. Ocenil je tudi, da je bila odločitev "pogumna" in da "je prišla ob pravem času".

Kot je izraelska vojska v petek pozno zvečer sporočila na Telegramu, je odvrnila teroristične napade iz Libanona. Sporočili so, je tank izraelske vojske zadel teroristično celico, ki je poskušala izstreliti protitankovske rakete na območje kibuca Yiftah na severu Izraela. Obenem naj bi ubili tudi terorista, ko se je približal mejnemu območju iz Libanona v bližini skupnosti Šlomi.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, navaja, da je od začetka vojne v Gazi umrlo več kot 9200 ljudi.