Avto-moto

Astra za dirkače

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
16. 10. 2015, 13.06
Posodobljeno: 16. 10. 2015, 13.17
Deli članek:

Opel je predstavil model Astra TCR, dirkalnik za serijo TCR.

Nemški Opel je predstavil novo dirkalno različico astre namenjeno seriji TCR, Touring Car Racing. Vozilo je v osnovi namenjeno privatnim moštvom.

Novinka ima vgrajeno moderno dirkalno tehnologijo ob visoki stopnji varnosti, ob tem pa je Opel želel ohraniti čim večjo podobnost serijski astri. TCR tako ostaja petvratni, vgrajen pa ima dvolitrski turbo bencinski motor z 243 kW moči (330 KM) in najvišjim navorom 420 Nm. TCR tehta 1,2 tone, pogon pa je speljan na prednji kolesi par preko 6-stopenjskega sekvenčnega menjalnika s pedali za pretikanje ob volanu.

Vozilo ima vgrajen samodejni sistem dvojnega odpiranja sklopke, kar naj bi povišalo stabilnost pri prestavljanju navzdol. Vsa ta moč zahteva tudi močnejše zavore, vgrajeni so koluti premera 378 mm s šestbatnimi zavornimi čeljustmi. Razmerje moči zaviranja spredaj:zadaj se lahko uravnava preko volana.

Opel pravi, da je podvozje nastavljivo v vseh elementih, aerodinamični paket pa sestoji iz prednjega in zadnjega spojlerja, ki sta za vse dirkalnike serije TCR enaka. Ob vsem tem ABS in ESP nista dovoljena.

Astra TCR je pripravljena in opremljena skladno s FIA zahtevami, ki bodo vstopile v veljavo leta 2017, vključno s 100-litrskim rezervoarjem za gorivo. 

Opel je astro TCR razvil skupaj s partnerjem Kissling Motorsport. Končne nastavitve vozila bodo opravljene na testiranjih konec oktobra, februarja naslednje leto pa bo vozilo na voljo izbranim privatnim moštvom. Vozilo pripravljeno na tekmovanje bo stalo 95 tisočakov brez davka.