Avto-moto

BMW v Parizu

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
18. 9. 2012, 09.27
Posodobljeno: 18. 9. 2012, 09.48
Deli članek:

Kaj bo predstavil BMW na pariškem avtosalonu, ki bo potekal od 29. septembra do 14. oktobra?

Kot prva glavna novost s katero se bo BMW pobahal v Parizu je zagotovo prvi enoprostornik znamke, ki še zaenkrat sliši na ime Concept Active Tourer. Več o vozilu si preberite tukaj.

BMW bo v Parizu predstavil prvo serijo 1 s štirikolesnim pogonom xDrive. Sistem bo kmalu na voljo v seriji 1 in sicer 120d xDrive in M 135i xDrive. Prav tako bo predstavljena nova vstopna različica serije 1, 114d. Ta ima vgrajen 1,6-litrski štirivaljni dizelski motor z tehnologijo BMW TwinPower Turbo, tako da motor proizvede 70 kW moči, porabil pa naj bi 4,1 l/100 km.

BMW je pred nedavnim napovedal novo ero, to pa potrjujejo tudi s predstavitvijo koncepta i3. Vozilo z izključno električnim pogonom in potniško kabino iz s karbonom ojačane plastike predstavlja ravno to.

Med drugim bomo pri BMW-ju našli predstavljen skuter C evolution, prototip električnega skuterja. Skuter s stalno močjo 11 kW oz. najvišjo 35 kW bo nudil dovolj moči za mestni vrvež, doseg pa bo znašal dobrih 100 kilometrov.

Med glavne točke predstavitev zagotovo spada novi BMW serije 7, ki bo imel modificirano zunanjost in tudi notranjost. Polni LED žarometi so le ena izmed večjih sprememb. BMW pravi, da so v notranjosti zastavonoše uporabili nove materiale in kabina bi naj bila bolje zvočno izolirana. Sicer pa bodo kupci vozila opazili nov multifunkcijski zaslon za instrumente, tridimenzionalni kontrolni zaslon in Bang & Olufsen sistem ozvočenja.

Vse različice serije 7 bodo imele 8-stopenjski avtomatski menjalnik, start-stop sistem, sistemom rekuperacije zavorne energije (druge generacije) in ECO PRO modus vožnje. Sicer Bavarci pravijo, da bo limuzina zaradi optimizacije porabila do 25 % goriva manj, odvisno od motorizracije. Med novosti nove serije 7 spada tudi izboljšano vzmetenje in elektromehanični volan, zračno vzmetenje na zadnji osi pa se bo celo samo uravnavalo. Največja posebnost je zagotovo novi šestvaljni vrstni dizelski motor, ki bo vgrajen v različico 750d xDrive. Ta ima tri turbine, tako da proizvede kar 280 kW moči, do 100 km/h pa bo pospešila v slabih petih sekundah.

BMW bo predstavil tudi nekaj novosti v zvezi s serijo 3. Med njimi je vstopni bencinski model 316i (1,6 l, 4-valjni), ki bo vozniku nudil 100 kW moči in 220 Nm navora. Prav tako bomo našli model 320i EfficientDynamics Edition, ki ima vgrajen dvolitrski bencinski motor, proizvede pa 125 kW moči. Porabil naj bi le 5,3 l/100 km.

Obiskovalci bomo veliko pozornosti namenili tudi predstavitvi nove M opreme za serijo 1, 3 in 5. Nekateri paketi bodo na voljo že jeseni letos, sicer pa sestojijo iz komponent, ki vplivajo na vzmetenje, aerodinamiko in kokpit.