Svet

Več mrtvih v samomorilskem napadu v Kabulu

STA
18. 9. 2012, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V eksploziji avtomobila bombe na avtocesti proti Kabulu je danes umrlo najmanj 12 ljudi, med njimi devet tujcev.

Odgovornost za napad je prevzela afganistanska uporniška skupina Hezb i Islami. Uporniki so ob tem še sporočili, da je napad izvedla ženska kot maščevanje zaradi do muslimanov žaljivega ameriškega filma.

Skupina je sicer doslej zelo redko prevzela odgovornost za kak napad v Afganistanu, prav tako je zelo redko, da bi napad v Afganistanu izvedla ženska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hezb i Islami je za talibani druga največja uporniška skupina v deželi pod Hindukušem in jo vodi nekdanji premier Gulbudin Hekmatjar.

Policija je sporočila, da se je napad zgodil okoli 2.15 po lokalnem času na avtocesti proti letališču. Pri tem so bili ubiti devet delavcev tujega podjetja in trije afganistanski civilisti. Dva policista sta bila ranjena.

Napad je potrdil tudi tiskovni predstavnik mednarodnih enot v Afganistanu (Isaf) in dodal, da ni podatkov, da bi bil med mrtvimi kakšen pripadnik Isafa.

Današnji napad se je zgodil le dan po prvih protestih v Afganistanu zaradi omenjenega ameriškega filma.

So pa iz Isafa danes še sporočili, da bodo zaradi vrste "napadov od znotraj", v katerih afganistanski rekruti orožje uporabijo proti zahodnim zaveznikom, omejili skupne bojne operacije z Afganistanci. Te bodo poslej potekale samo na ravni bataljonov ali višje, sodelovanje z manjšimi enotami pa bo odvisno od primera do primera in jih bo moral odobriti regionalni poveljnik.