Avto-moto

BMW in enoprostorniki?

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
18. 9. 2012, 09.06
Posodobljeno: 18. 9. 2012, 09.16
Deli članek:

BMW bo na pariškem avtosalonu predstavil koncept Active Tourer, za katerega obljubljajo, da je udoben enoprostornik, ki pa bo ostal tipično športen.

Po videzu sodeč bi ga lahko klicali tudi BMW serije 1 GT. Active tourer bo na trg prispel leta 2015, na voljo pa bo celo v hibirdni različici.

Točnega imena za novinca še nam BMW ni izdal, enako pa velja za cene, ki bi se lahko pričele pri 26.000 evrov. Pustimo špekulacije - BMW-jev enoprostornik bo imel prednji pogon in trivaljni motor. 4,53-metrska študija je zmes serije 1 in X3 z dodanimi novimi stilskimi elementi, kot je visoka streha (1,56 metra), trikotna stranska stekla v A-stebričku in kratek prednji del vozila. Trivaljni motorji bodo vgrajeni prečno. Govori se o 1,5-litrskem turbobencinskem motorju, ki vozilo poganja tudi s pomočjo 50-kilovatnega elektromotorja. Sistemska moč hibridnega pogona znaša 140 kW, poraba pa naj bi znašala 2,5 litra. 

Tudi notranjost vozila je futuristična. Za volanom je postavljen 10,25-palčni LCD zaslon, ki zamenjuje tematske barve glede na program vožnje. Na osrednji konzoli je postavljen dodaten 8-palčni zaslon.

Sicer pa je Active tourer tudi praktičen, saj je namenjem tudi družinam. V zadnjem delu potniške kabine najdemo tri enojne sedeže, te lahko seveda poklopimo, ob tem pa dobimo ravno prtljažno dno.

Na salonu v Parizu bo BMW predstavil Plug-in hibridno različico, ki lahko prepelje 30 kilometrov na električno energijo, do hitrosti 120 km/h. Elektromotor bodo lahko ljubitelji hitrejše vožnje izkoristili tudi kot booster oz. pomoč za hitro pospeševanje. Do 100 km/h z mesta bo pospešil v manj kot osmih sekundah, končna hitrost pa bo približno 200 km/h.