Svet

Pakistanski talibani pozvali muslimansko mladino k uporu

STA
15. 9. 2012, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pakistanski talibani so danes pozvali mlade muslimane v Pakistanu in po vsem svetu, naj se uprejo zaradi ameriškega filma, žaljivega do preroka Mohameda in muslimanov.

"Vabimo vas, da se postavite v bran svoji religiji in njeni svetosti," je v elektronskem sporočilu zapisal tiskovni predstavnik organizacije Tehrik-e-Taliban Pakistan.

Opozoril je, da se "zločini" nad muslimani stopnjujejo po vsem svetu. "Sionistični in križarski sovražniki islama žalijo znake islama vsepovsod," je še zapisal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Pakistanu so v četrtek blokirali dostop do spornega filma na internetu in okrepili varnostne ukrepe na ameriških diplomatskih predstavništvih. V petek je prišlo do protestov v več pakistanskih mestih, ki se jih je udeležilo več sto ljudi. Nasilja, kakršnemu so bili priča v drugih muslimanskih državah, ni bilo.

Protesti, ki so bili usmerjeni proti ZDA, so se v petek razširili po vsem islamskem svetu. Najmanj šest smrtnih žrtev so protesti zahtevali v Egiptu, Tuniziji, Libanonu in Sudanu. Danes so se protesti razširili na Avstralijo, kjer se je več sto protestnikov v Sydneyju spopadlo s policijo.

Več sto ljudi se je v petek zvečer zbralo na protestu pred poslopjem Združenih narodov na Maldivih. Po navedbah policije so se protestniki po dveh urah mirno razšli.

Muslimane je razburil amaterski film "Nedolžnost muslimanov", katerega del je bil predvajan na spletni strani Youtube. Producent filma Nakoula Basseley Nakoula, po rodu egiptovski kopt, ki živi v Los Angelesu, je že zaprosil za zaščito policije.