Avto-moto

Nova zafira proti touranu in c-maxu

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
6. 2. 2012, 09.05
Posodobljeno: 6. 2. 2012, 09.12
Deli članek:

Opel je pred kratkim na trg lansiral novo zafiro tourer, ki je za podjetje izjemno pomembno vozilo. Vanj so namreč vložili veliko dela in sredstev, saj želijo prevzeti segment in krono. Kako pa se nova zafira tourer izkaže proti dolgočasnemu touranu in športnemu c-maxu?

Prvo  kot  prvo  ponuja  opel  zafira  s svojo dolžino, ki je za več kot le dlan večja od konkurentov, precej avtomobila za svoj denar. S skupno dolžino skoraj 4,7 metra ga že kar težko poimenujemo kompaktni enoprostorec. Za  starejše  bralce:  zafira  tourer  je približno tako dolga kot nekdaj opel rekord karavan v svoji zadnji izdaji.
Seveda  danes  ni  več  bistvena  samo dolžina,  temveč  je  pomembno  tudi, kako jo izdelovalci avtomobilov uspejo izkoristiti v notranjosti. Presenetljive notranje  prostornosti  pa  zafira  žal ne pokaže. Maksimalni volumen prtljažnega  prostora  je  manjši  kot  pri touranu ter le za malenkost večji kot pri fordu grand C-max. Pravo prostornost prikaže le na zadnji klopi, ki se ponaša z res limuzinsko kvaliteto. Tu nas zmotijo le trdo oblazinjeni sedeži, ki  nudijo  potnikom  premalo  bočne
opore,  posledično  pa  ti  med  ovinki drsijo levo in desno. Seveda, kaj pa 7 sedežev?

Več o direktni primerjavi med c-maxom, touranom in zafiro tourer si preberite v naslednji številki revije, ki izide 10. februarja.