Avto-moto

Globalen uspeh tudi pri nas

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
3. 2. 2012, 10.53
Deli članek:

Včeraj je potekala predstavitev novega modela Optima. Ta je v ZDA in Koreji zelo uspešna, enake rezultate pa pričakujejo tudi v Evropi. Kaj pa so njeni atributi?

Začetek februarja so pri slovenskem zastopniku Kie  KMAG izbrali za predstavitev nove optime. Optima, ki se uvršča v limuzinski razred D je bila prvič predstavljena aprila 2010 na avtomobilskem salonu v New Yorku. Samo lani so na trgih ZDA in Koreje preko 150.000 avtomobilov. Kia optima je v Koreji in ZDA prava prodajna uspešnica. Podoben uspeh ji napovedujejo tudi v Evropi. Kaj so njene atributi?
Najprej velikost. Optima v merah prekaša tudi VW passat. V dolžino meri 4.845 mm, širino 1.831 in višino 1.455 mm. Medosna razdalja znaša 2.795 mm. Razkošne mere zunanjosti se odražajo tudi v notranjem prostoru, ki nudi vrhunsko udobje štirim potnikom, če so zadaj trije pač ni enako. Veliko prostora je tudi v prtljažniku v katerega lahko spravite kar 1.500 pločevink piva. V merah to pomeni 505 l. Pri KMAG začenjajo prodajo optime le z enim motorjem in sicer znancem iz sportagea 1,7-litrskim  CRDi motorjem, ki zmore 100 kW (136 KM) moči in navor 330 Nm pri 2.500 vrtljajih/minuto. Prenos je preko 6-stopenjskega ročnega ali avtomatskega menjalnika. Optima s tem motorjem ne more biti športnica, a bo verjetno tudi zaradi skromne porabe (4,9 l/100km) zadovoljila prve kupce. V drugi polovici leta 2012 predvidevajo prihod optime z dvolitrskim bencinskim motorjem z močjo 125 kW (170 KM) in povprečno porabo 6,5 litra na 100 km.  Skoraj sočasno naj bi predstavili še hibridno gnano optimo, ki bo opremljena s kombinacijo bencinskega motorja moči 140 kW (190 KM) in elektromotorja moči 30 kW (40 KM). Šele v letu 2013 prihaja na naš trg najmočnejša optima z dvolitrskim bencinskim motorjem T-GDI z močjo 205 kW (278 KM).
Atribut nove optime je tudi bogata serijska oprema. Seznam je resnično dolg. Stopnji opreme sta dve SX in TX. Že v prvi so usnjeni in ogrevani sedeži, voznikov tudi hlajen ter električno pomičen, dvopodročna klimatska naprava, 3,5˝ TFT LCD barvni zaslon, samozatemnitveno vzvratno ogledalo z LCD prikazovalnikom (s kamero za pomoč pri vzvratni vožnji) celoten paket varnostne opreme. Druga oprema doda sistem za samodejno parkiranje, gumb za zagon motorja, navigacijo, ambientalno osvetlitev in nekaj športnih dodatkov. Cena bo razmeroma ugodna. Kia Optima 1.7 CRDi z opremo SX stane 25.990 €, z opremo TX 29.990 €, če pa želite avtomatski menjalnik pa boste morali dodati še dodatna dva tisočaka. Letos kanijo prodati 90 vozil (toliko jih imajo zagotovljenih). Zmogljivosti tovarne so namreč povsem izkoriščene, zato pri KMAG pričakujejo zamude pri dobavi v kolikor bo povpraševanje preseglo pričakovanja.
Ob predstavitvi so napovedali še prihod štirivratnega ria (april) in prenovljenega soula. Skupaj želijo letos prodati okoli 3.600 avtomobilov in doseči vsaj 6 % tržni delež.

Za popestritev prilagamo tudi videoposnetek televizijskega oglasa za optimo, ki bo se predvajal v ZDA v času Superbowla.